L’executiu va fent passes cap a la reducció i prohibició del plàstic. Des del passat 1 de gener estan prohibits els bastonets de cotó, les palletes de plàstic, els coberts i gots de plàstic així com els pals destinats a lligar els globus. La guerra continua i es fa un nou escac amb l’aprovació de dos nous reglaments que estableixen la llista de productes alimentaris en monodosi de plàstic prohibits i també la llista dels productes plàstics d’un sol ús que estan subjectes a reducció.
En el primer cas, s’enfoca aquells productes que es consumeixen en el mateix local i, segons el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, “aquests causen un consum innecessari de recursos, tenint en compte que tenen una vida molt curta i presenten greus problemes de reciclabilitat”. S’entén com una monodosi aquell envàs d’un sol ús de plàstic que conté condiments, conserves, salses i altres amaniments destinats a ser consumits en una sola vegada. D’aquesta manera, quan anem a un restaurant ja no ens serviran salses com el ketchup, la mostassa o la maionesa en monodosi. Tampoc ho faran amb l’oli, vinagre, melmelades, mel, crema de cacau, crema de llet, cafè soluble, sucre, sal i pebre.
En canvi, queden exempts de prohibició, tenint en compte criteris sanitaris, salses i amaniments refrigerats, infusions i cafè no soluble que requereix preparació abans de consumir-lo, mantega i margarina i edulcorants. Des de l’executiu es deixa clar que el reglament no serà aplicable als espais de restauració de les escoles, establiments de gent gran, sanitaris i sociosanitaris. Això serà d’aplicació a partir del 21 d’octubre i les infraccions suposaran una multa entre 300 i 3.000 euros.
MÉS REDUCCIÓ DE PLÀSTIC
D’altra banda, l’executiu ha validat el reglament que estableix la llista dels productes de plàstic d’un sol ús que estan subjectes a reducció i que no disposen actualment d’alternatives adequades, més sostenibles i assequibles.
El llistat considera que cal reduir els vasos per a begudes, incloses les seves tapes i taps de plàstic així com aquells recipients per a aliments, com ara caixes, amb tapa o sense, utilitzats amb la finalitat de contenir aliments. Casal posava l’exemple que “quan anem al matí a una granja per comprar un croissant i ens el donen amb una barqueta, aquesta es podria substituir per una bosseta de paper”. En aquest cas, la seva aplicació serà efectiva el 27 de juliol.
Dos reglaments que des de l’executiu asseguren que han estat consensuats amb el sector i “això és una garantia”, conclou Casal.