Els mesos de juny i juliol són els que més cabal s’ha tractat superant el milió de metres cúbics. El global de l’any ha estat de 10,6 milions amb una mitjana diària de 29.206. Pel que fa a la càrrega orgànica biodegradable tractada ha estat de 5.017 quilos diaris.
“S’han estudiat escenaris amb diferents configuracions de l’EDAR que modificarien l’actual tecnologia de la instal·lació sense la necessitat de més superfície de la planta i els resultats indiquen que es podria augmentar la capacitat de tractament més enllà del 75%”
El ministeri va encarregar un estudi per analitzar el potencial de capacitat màxima i el resultat de les simulacions assenyala que es podria arribar a tractar un 75% d’aigües residuals amb un límit de 52.759 metres cúbics. En aquest sentit, Casal remarca que amb aquest cabal “la decantació secundària treballaria a una velocitat ascensional superior a la recomanada i podria existir un risc d’escapament de sòlids en suspensió”. A banda, diu, que “s’han estudiat escenaris amb diferents configuracions de l’EDAR que modificarien l’actual tecnologia de la instal·lació sense la necessitat de més superfície de la planta i els resultats indiquen que es podria augmentar la capacitat de tractament més enllà del 75%”.
El titular de Medi Ambient ha descartat que hi hagi prevista cap ampliació de la infraestructura. Ara bé, sí que considera important disposar dels estudis de capacitat de càrrega que han de permetre tenir les previsions de creixement per “iniciar una revisió del pla de sanejament”. Casal ha volgut destacar que “una capacitat de tractament més gran sense haver de recórrer a una ampliació de l’EDAR també ha d’anar acompanyada d’un monitoratge constant de la planta i d’una anàlisi acurada dels indicadors poblacionals per anticipar problemes futurs”. Afegeix que “tenir més capacitat no significa que puguem seguir per aquest camí i cal tenir en compte un creixement més assumible del nostre país: un repte en el qual està treballant el Govern de forma transversal des dels diversos ministeris”.
Finalment, exposa que no tots els col·lectors comunals transporten aigües residuals, sinó que hi ha trams que conviuen amb les pluvials. En aquest sentit, diu que hi ha una relació entre els cabals que arriben a les depuradores i els períodes de pluges o de nivells alts dels rius. Ara bé, amb les inversions fetes en els darrers anys, tant per l’administració general com per les comunals “cada cop se n’ha extret més aigua paràsita i pluvial”.
MILLORES A CANILLO I AL PAS
D’altra banda, el Govern ha aprovat millores a les estacions depuradores de Canillo i el Pas de la Casa per valor de 145.266 euros amb l’objectiu d’augmentar la fiabilitat del procés i assegurar la conservació de les instal·lacions de tractament d’aigües residuals.
L’EDAR del Pas de la Casa és la més antiga i, per tant, es considera escaient invertir en renovacions i millores a la instal·lació per garantir el seu correcte funcionament. Entre els anys 2021 i 2023 es va adjudicar la substitució de totes les vàlvules pneumàtiques i dels actuadors pneumàtics corresponents als 5 biofors de primera etapa. Ara, amb la nova adjudicació, es vol refer el sistema pneumàtic dels 4 biofors de segona etapa que quedaven pendents, i així completar la renovació total del sistema pneumàtic. Així mateix, pel que fa a l’EDAR Nord Oriental, Canillo, el Govern hi farà millores per la protecció de les bombes dosificadores.