La demanda d’electricitat a les estacions d’esquí pujarà un 18% amb l’escalfament global

Un estudi de Nature Climate Change assenyala que sense la producció de neu artificial el 53% de les estacions d'Europa estarà en risc si la temperatura puja dos graus. Dependre de la neu de canó, però pot fer augmentar l’emissió de gasos amb efecte hivernacle

Pistes d'esquí al Pas de la Casa.

Un estudi de Nature Climate Change indica que el 53% de les estacions d’esquí europees, sense la neu artificial, estan en risc per l’escassetat de neu si les temperatures pugen dos graus i aquest percentatge s’enfila fins al 98% si l’augment és de 4 graus. Amb una producció de neu artificial que com a mínim cobreixi el 50% de les pistes, el percentatge d’estacions en risc baixa al 27% en el primer escenari i al 71% en el segon. 

Però la producció de neu artificial també té un preu i segons es calcula a l’estudi la demanda d’aigua a escala europea correspondria al 13% de la precipitació total anual a les pistes d’esquí equipades amb canons. Això com a mitjana perquè aquests percentatges poden variar depenent del país i la zona entre el 10% i el 32%. L’augment del consum d’aigua no seria per tothom igual tenint en compte que als països més càlids potser ja no es podria produir neu a causa de l’augment de les temperatures. D’altra banda, també es preveu que la demanda total d’electricitat per la fabricació de neu augmenti de mitjana entre un 18% i un 24% per a l’escalfament global.

Tot plegat també serveix per establir quina és la petjada de carboni -les emissions de gasos d’efecte hivernacle procedents de l’activitat humana- que provocarà augmentar la producció de neu artificial per mantenir les estacions d’esquí en marxa. Hi ha estudis recents que estimen que les operacions d’una estació, és a dir la gestió de la neu, els remuntadors i també la fabricació de neu suposen entre el 2 i el 4% de la petjada total de la destinació i és que més del 50%, i en alguns casos fins al 80%, prové de l’arribada, sortida i el transport in situ dels esquiadors. Això no obstant, si bé la petjada de carboni de les operacions de les estacions d'esquí representa una petita part de la petjada total d'una destinació, ambdues estan fortament interrelacionades, ja que les activitats turístiques relacionades amb l'esquí són sovint el principal motor de les visites turístiques. 

Els resultats que presenta l’estudi posa de manifest que mentre la producció de neu permetria a moltes estacions continuar funcionant tot i l’augment de dos graus de la temperatura, per altra banda, aquesta acció seria perjudicial per a l’objectiu de frenar l’emissió de gasos hivernacle per intentar no superar aquests dos graus d’augment. L’Estudi qüestiona si les polítiques de gran abast necessàries per limitar l'escalfament global són compatibles amb les activitats turístiques intensives en carboni en la seva forma actual, en particular pel que fa al transport, l'habitatge i la intensitat de carboni de la producció d'electricitat.

 

Etiquetes: