CTRASA espera definir abans de finals d’any el projecte pel canvi de turbina del forn incinerador

Els responsables de la instal·lació analitzen quina és la millor tecnologia a implantar, amb l’objectiu de poder aprofitar millor el vapor que es genera a l’hora de cremar residus per poder guanyar en eficiència energètica

El forn incinerador. ARXIU

Els responsables del forn incinerador defensen que, al llarg dels darrers anys, s’han fet actuacions per millorar la seguretat i reduir l’impacte mediambiental de la instal·lació, totes elles emmarcades en el pla de dimensionament i obsolescència 2022-35 de la planta. De cara a l’any vinent, es preveu abordar un altre projecte clau: el canvi de la turbina. En aquest cas, s’ha d’acabar d’analitzar quina tecnologia s’implementarà. Es considera clau per millorar l’eficiència energètica de la instal·lació, especialment pensant en la distribució posterior a través de la xarxa de calor.

Així ho ha explicat FEDA en les respostes a les preguntes que, ara fa uns mesos, va formular el conseller general socialdemòcrata Pere Baró. En l’escrit, al qual ha tingut accés Altaveu i que s’ha de fer públic en els pròxims dies, la companyia, gestora al 100% de la instal·lació des de ja fa uns anys, desgrana les diferents mesures adoptades en el marc del dit pla de dimensionament i, també, les previsions per al futur immediat.

En aquest sentit, s’explica que els darrers anys s’han prioritzat aquelles actuacions “relatives a la seguretat i el medi ambient”. Totes elles, s’assegura, “avancen a molt bon ritme i estaran enllestides gairebé totalment durant l’any 2024”. Entre aquestes, hi ha la instal·lació de nous sistemes de protecció i contra incendis, com ara càmeres amb intel·ligència artificial que “milloren significativament la capacitat de resposta davant possibles emergències”. També s’han instal·lat o s’han d’acabar de col·locar nous analitzadors de gasos “d’última generació”.

El pla, però, també incloïa una sèrie de mesures que havien de permetre incrementar l’eficiència energètica de la instal·lació. I, entre elles, el canvi de la turbina, que es considera clau “per aprofitar al màxim la valorització energètica del vapor generat per la planta”. Es vol posar una de nova que “permeti l’extracció del vapor a baixa pressió per aprofitar la calor per a la xarxa de calor i incrementar el rendiment global” del forn.

De moment, s’explica que “actualment s’està treballant en el projecte de definició de l’adaptació de la turbina”. S’espera que “a finals del 2024 s’obtindran resultats preliminars i definició de la tecnologia a implantar”. Un cop fet aquest pas, es podrà tirar endavant la substitució. A partir d’aquesta feina serà quan es podran planificar altres actuacions pels anys 2025 a 2028.

Etiquetes: