Crida a la conscienciació per a la reducció del consum de plàstic i buscar alternatives

La directora de CTRASA, Cristina Rico, considera que “encara queda molta feina per fer i la seva gestió passa per la separació en origen i per una compra sostenible”

Un moment de la conferència sobre el plàstic. Albert Sanjuan

CTRASA tracta anualment 50.000 tones de residu sòlid urbà, és a dir, del que es produeix a les llars, i “en les quals hi ha un percentatge important de plàstic”. Així s’ha expressat la seva directora, Cristina Rico, qui considera que encara manca molta conscienciació entre la ciutadania per reduir-ne el seu consum i buscar alternatives. Precisament, aquest dijous s’ha celebrat una jornada sobre com aquest residu pot esdevenir un recurs.

Rico té clar que “la gestió del plàstic com a residu passa per la separació en origen i hem de lluitar per la seva reducció i l’eliminació perquè no és sostenible”. Precisament, ha dit que hi ha molts productes que molta gent no sap que contenen plàstic com alguns teixits de roba i també s’ha referit als microplàstics que s’han trobat en alguns aliments.

“S’ha de fer molt més del que estem fent”. En aquest sentit, diu que el 2023 van rebre un 3% menys de residus i “pensem que ha vingut per la conscienciació de la ciutadania. Tot i això, no és per tirar coets”

La directora de CTRASA considera que l’eliminació de les bosses de plàstic d’un sol “ha estat un pas important per part del Govern, així com l’aprovació de la Llei d’economia circular”. Ara bé, segons diu, amb això no n’hi ha prou i “s’ha de fer molt més del que estem fent”. En aquest sentit, diu que el 2023 van rebre un 3% menys de residus i “pensem que ha vingut per la conscienciació de la ciutadania perquè l’activitat econòmica s’ha mantingut. Tot i això, no és per tirar coets”. La compra sostenible és un dels aspectes pels quals advoca que cal fer èmfasi, tenint en compte que “costa molt separar els residus”.

Per la seva part, el gerent d’Atlas Gestión Medioambiental, Xavi Mundet, ha posat en relleu la importància de poder aconseguir que el plàstic pugui esdevenir un recurs i també ha apel·lat a la conscienciació. Emulant les paraules del personatge televisiu Capità Enciam ha dit que “els petits canvis són poderosos” i remarca que cada vegada hi ha més alternatives als productes de plàstic d’un sol ús com gots, plats, coberts o palletes, entre altres.

SENSE DATA DE TANCAMENT

D’altra banda, la directora de CTRASA sobre les preguntes que ha entrat el PS ha assegurat que “encara no hi ha una data fixada per al tancament del forn incinerador”. En aquest sentit, diu, que “estem fent estudis per veure el seu futur, però mentre continuem generant el volum de residus actual la valoració energètica es mantindrà alta”. Rico exposa que “primer hem d’intentar conscienciar perquè es generin menys residus i després ja adequarem el seu tractament”.

Etiquetes: