El consum d’aigua per habitant i dia es redueix un 4,9% el 2023 i se situa en 216 litres

La despesa total va ser de 78 hectòmetres cúbics, quatre menys que el 2021, dels quals 12 hectòmetres cúbics van ser relacionats amb despesa domèstica, industrial i agrícola i la resta per a usos hidroelèctrics o generació de neu

Una persona rentant una tassa.
Una persona rentant una tassa. Freepik

El consum d’aigua per habitant i dia es va situar el 2023 en 216 litres, gairebé un 5% menys que els 227 litres per habitant i dia registrats el 2022, però 8 litres per sobre que el 2021. Així ho posa de manifest l’inventari i quantificació de la despesa hídrica per usos del Principat corresponent al 2023 i que ha fet públic el ministeri de Medi Ambient. La xifra encara queda lluny dels 150 litres per habitant i dia que fixa com a objectiu la Llei d’economia circular. De fet, si es té en compte el cabal captat i les pèrdues estimades a la xarxa, la despesa per càpita diària ascendeix fins al 325 litres per habitant i dia.

L’inventari posa de manifest que durant el 2023 la despesa d’aigua total va ser de 78 hectòmetres cúbics, dels quals 12 van ser per a usos consumptius (relacionats amb la despesa domèstica, termalisme, industrial, agrícola i ramadera) i 66,1 hectòmetres cúbics es relacionen amb usos no consumptius, és a dir, els que inclouen els usos hidroelèctrics, l’aqüicultura i la generació de neu de cultiu. En global, el consum total ha disminuït un 4,76% respecte al 2022, quan la despesa total va ser de 82 hectòmetres cúbics i s’atribueix a una disminució del sector hidroelèctric, ja que el consum d’aigua en el sector agrícola ha augmentat tot i que la superfície de conreu (tabac) ha disminuït en un 8%, i també ha augmentat el consum en el sector de neu de cultiu.

D’altra banda, el recurs hídric disponible s’ha calculat en 182 hectòmetres cúbics i s’estima que se n’ha extret el 43%. Dels 78 hectòmetres cúbics gastats, el 80% és per la producció d’energia hidroelèctrica (FEDA i NordAndorrà), seguit del 13% per a aigua d’ús domèstic i la resta es distribueix en les altres sectors.

Captura de pantalla 2024 08 30 a les 13.42.23
 

Si es miren les dades per parròquies, Canillo és la que presenta dades més elevades, malgrat que l’estudi assenyala que a més de la xarxa comunal, n’existeixen de veïnals de les qual no es disposa de dades i s’assegura que la despesa és de mal calcular “donada la incertesa del nombre de consumidors que s’abasteixen d’aquesta xarxa, així com el gran nombre d’hotels i apartaments turístics que són presents en la parròquia”. Amb tot, en base al cabal facturat s’estima un consum mitjà diària de 363 litres per dia i habitant, que arribaria als 648 litres per dia i habitant si es té en compte el cabal captat i, per tant, les pèrdues estimades d’un 40% de la xarxa.

Per darrere s’hi situa la Massana, amb un consum mig per càpita de 236 litres per habitant i dia, que puja fins als 394 tenint en compte els cabals captats i les pèrdues estimades d’un 40% de la xarxa.

En tercer lloc hi hauria Andorra la Vella, amb 226 litres per habitant i dia que s’enfilen a 306 si es tenen en compte el 26% de pèrdues a la xarxa.

La quarta parròquia que més consumeix és Escaldes Engordany, amb un consum mitjà de 224 litres per habitant i dia i de 273 litres si es tenen en compte les pèrdues.

Captura de pantalla 2024 08 30 a les 13.40.41
 

Per darrere se situa Encamp, on el consum mitjà per càpita és de 186 litres per habitant i dia (301 litres per habitant i dia si es tenen en compte les pèrdues estimades en un 40%). En aquest cas, però, l’estudi també desglossa les dades per nuclis. Així, mentre a Encamp el consum diari és de 157 litres per habitant i dia (262 si es tenen en compte les pèrdues), al Pas arriba a 323 litres (486 amb pèrdues). En tot cas, s’assenyala que al Pas és de mal calcular degut “al gran nombre d’hotels que hi són presents, al nombre de places hoteleres ocupades i al consum atribuïble d’aigua de cada turista-visitant”.

Finalment, a Ordino el consum és de 149 litres per habitant i dia (279 amb pèrdues) i a Sant Julià de 144 litres per habitant i dia (240 amb pèrdues).

Cal destacar que a gairbé totes les parròquies el consum s’ha reduït, en algunes de manera molt significativa en comparació amb el 2022, i només creix a la Massana, ja que el 2022 el consum mitjà per habitant i dia sense tenir en compte les pèrdues va ser de 205 litres.

DISTRIBUCIÓ

L’estudi també explica que segons la informació facilitada pels comuns, al llarg de l’any passat els consums d’aigua destinats al sector domèstic van representar un 66% del conjunt d’aigua facturada. Un 25% va ser per instal·lacions comunals i agricultura, principalment, i un 10% el va consumir el sector hoteler.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending