L’augment de l’activitat de la construcció els darrers anys ha propiciat una major generació de residus. Així es posa en relleu en les dades del 2022. Segons ha explicat Sílvia Ferrer, directora del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, es van generar gairebé 150.000 tones de residus, sense comptar les terres i pedres. Això suposa una pujada del 8,6% si ho comparem amb l’any anterior. Un creixement que s’explica “per la generació de més runa procedent del sector de la construcció, concretament 11.000 tones i que corresponen a treballs d’enderroc”. Del total, el 73% s’ha exportat fora i el 27% s’ha tractat al país.
D’altra banda, s’han gestionat 50.716 tones de residus urbans, generats per les llars i els comerços, el que suposa un 9,3% més que l'any anterior. Segons Ferrer “es tracta d’una xifra similar a la de prepandèmia, malgrat ha augmentat la població equivalent, és a dir, la població resident i el nombre de turistes i visitants, gràcies a la recuperació econòmica”.
ASSOLIT EL 50% DEL RECICLATGE
La recollida selectiva augmenta i en consonància ho fa el reciclatge, arribant al 49% i assolint l’objectiu marcat del 50% pel Pla Nacional de Residus. El vidre és el que s’ha incrementat més amb un 17,1% i arribant a les 2.602 tones, seguit del paper i cartró, amb un 16,2% i 7.118 tones. En el cas dels envasos lleugers, l’increment supera per poc el 10% amb 1.332 tones. En aquest darrer cas, el ministre d’Agricultura, Medi Ambient i Ramaderia, Guillem Casal, ha explicat que en aquesta legislatura s’han aprovat dos reglaments per disminuir la generació de residus com són la prohibició d’envasos de plàstic d’un sol ús o la prohibició de certs productes en monodosis. On encara queda feina per fer és en la matèria orgànica on només s’han recollit 836 tones. De fet, Casal, apunta que “estem treballant amb els comuns per millorar les dades, així com amb el servei de recollida porta a porta”.
QUALITAT BONA DE L’AIRE, AIGUA I ACÚSTICA
La presentació de les dades també ha permès fer un balanç de la qualitat de l’aigua superficial dels rius. Durant el 2022 el 68% de les estacions de control tenien una qualitat entre excel·lent i bona. Tot i això, va ser el 2021 quan es van registrar les millors dades per la baixa pressió turística, mentre que l’any passat les estacions amb qualitat de l’aigua passable van augmentar. Segons Sílvia Ferrer, “això passa perquè alguns paràmetres estan més propers al passable que al bo”. Un fet que no preocupa, tenint en compte que si s’analitzen insectes i altres macroinvertebrats s’observa que la qualitat biològica ha millorat. Des del Ministeri de Medi Ambient, però, es continuarà treballant amb els comuns per identificar millores.
Quant al balanç de la qualitat de l’aire, les dades mostren una situació similar a la de l’any anterior. El 84,5% del temps l’índex de qualitat es va situar entre excel·lent i bo, puntualment interromput per intrusions d’aire càlid amb pols procedents de l’Àfrica que disminueixen la qualitat o la pols d’obres properes a l’estació de referència.
Finalment, els resultats de la qualitat acústica mostren com que el 87% de les estacions tenen una qualitat entre excel·lent i bona, això suposa que només un 9% es van situar en valors acceptables i només un 4% d’estacions en qualitat dolenta. Amb tot, Casal ha fet una valoració positiva i ha destacat "les molt bones dades ambientals" aconseguides.