“Compromís i ambició” d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic

Els experts de les Nacions Unides que visiten el país per avaluar el primer informe lliurat en el marc de l’acord de París qualifiquen “d’històric” el fet que el Principat sigui el primer en complir amb l’entrega i amb un any d’antelació

La delegació reunida aquest matí amb Forné i Miquel. SFGA / JAViladot

Andorra ha estat el primer país a presentar un informe bianual de transparència reforçada, un compromís adquirit en el marc de l’acord de París del 2015. De fet, el Principat s’ha avançant fins i tot un any perquè la data d’entrega prevista era el 2024. Davant d’aquest escenari, el grup d’experts de les Nacions Unides que visita durant aquesta setmana el país per avaluar l’informe qualifica el moment “d’històric” i destaca el “compromís i ambició” del Principat.

L’informe recull les polítiques que es duen a terme en el marc de la lluita contra el canvi climàtic i fa un inventari exhaustiu dels gasos d’efecte hivernacle i la vulnerabilitat als riscos. La idea és poder tenir “una visió global” per saber quines emissions es produeixen a nivell mundial i quins efectes tenen les polítiques de mitigació. David Forné, secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, ha destacat que el Principat és “poc contaminant a escala mundial, representem el 0,01 de les emissions”, però en canvi “rebem els impactes igual que la resta de països, potser de manera més impactant i més vulnerable”.

En aquest sentit, tant ell com el director d’Energia i Transports, Carles Miquel, han posat en relleu que tenint en compte les baixes emissions del país, “juguem la carta de la transparència”. Així, sent els primers a presentar l’informe és una manera de buscar la “legitimació” i el respecte. “És la carta que juguem per tenir veu que ens permeti exigir a la resta de països que honorin els seus compromisos”.

Una de les expertes que es troba de visita al país, Pepa López, ha destacat que sent els primers Andorra ha demostrat “compromís i ambició”. Amb tot, ha assegurat que el contingut dels informes de cada país és específic segons les seves circumstàncies nacionals “i nosaltres no revisem el nivell d’ambició, revisem si l’informe és complet i transparent”. I el del Principat “ho és”.

Malgrat que la seva feina no és fer comparacions, ha manifestat que “és sorprenent” que Andorra hagi estat el primer país a presentar l’informe, i personalment, ha assegurat que es tracta d’un informe “suficientment ambiciós” tenint en compte que és un país petit, amb poques fonts d’emissions i que per tant, té poc marge per reduir. “Quan som poc emissors, el marge per implementar objectius de reducció és més petit perquè tenim menys fonts sobre les quals aplicar polítiques”, ha conclòs.