Casal encoratja els comuns a seguir treballant per reduir les pèrdues a les xarxes d’aigua

El Govern presenta una nova campanya per conscienciar sobre un consum responsable del recurs amb quatre tòtems instal·lats al carrer amb elements sanitaris com dutxes i piques i amb un lema que juga amb ‘L’aigua que no es v(b)eu’

Guillem Casal i altres responsables de Medi Ambient amb la dutxa instal·lada a la Rotonda.
Guillem Casal i altres responsables de Medi Ambient amb la dutxa instal·lada a la Rotonda. M. P.

El ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, ha encoratjat els comuns a seguir treballant per reduir les pèrdues a les xarxes d’aigua, que segons les últimes dades recollides en l’inventari de despesa hídrica corresponent al 2023 en algunes parròquies arriba a superar el 40%. Casal ho ha dit en el marc de la presentació d’una nova campanya per afavorir un consum responsable de l’aigua, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua que se celebrar el proper dissabte 22 de març, que amb el lema ‘L’aigua que no es v(b)eu’ ha comportat la instal·lació de fins a quatre tòtems diferents en diferents punts de les parròquies centrals que busquen cridar l’atenció de la ciutadania en aquesta qüestió.

La campanya és compartida entre Govern i comuns i neix d’una proposta de la taula tècnica sobre l’aigua. És per aquest motiu que Casal ha apuntat que “també encoratja els comuns a fer valdre aquelles competències que són seves” per garantir que les diverses xarxes del país “són el màxim d’eficients possible”. El titular de Medi Ambient ha destacat que algunes corporacions “ja han invertit molts diners” i han aconseguir minimitzar les pèrdues d’aigua, situant-se al voltant del 20%, per tant, ha insistit, “s’ha d’avançar en aquesta situació i els comuns ja estan més que sensibilitzats i segueixen aquesta línia de treball”.

Com s’ha dit, la campanya fa un joc de paraules i fa referència tant a l’aigua que no es veu, la que no podem veure i es malbarata perdent-ne la traçabilitat, com a la que no es beu, és a dir, la que si la malbaratem no la podem consumir. “És una campanya dirigida al públic en general i que amb gestos quotidians permet sensibilitzar la ciutadania per fer un ús responsable del recurs”, ha apuntat el ministre.

La part més cridanera són quatre tòtems que s’han instal·lat al carrer. A la plaça de la Rotonda una dutxa, davant del Govern una pica i també n’hi ha dos més a Escaldes, un a l’avinguda Carlemany i l’altre en un parc del Clot d’Emprivat. “Tenim diversos punts que expressen missatges cridaners, sempre al voltant d’un consum responsable”. La campanya es completa amb OPIs publicitaris i amb la retolació d’un vehicle del Bus Exprés amb un missatge cridaner, sobre l’equivalència de consum del total d’aigua que cap en un autobús. “Tant els comuns com el Govern fa un any vam convenir que era indispensable cridar l’atenció de la ciutadania sobre un consum més responsable de l’aigua”, ha justificat Casal, recordant que si bé el Principat és un país “de capçalera”, no es pot perdre de vista que “cal fer-ne un consum responsable perquè és un recurs limitat”.

WhatsApp Image 2025 03 20 at 12.52.17
 

Pel que fa a les dades actuals sobre consum al país, ha reconegut que les del 2024 encara no es tenen i per tant, l’única referència és la del 2024, que situava el consum per habitant i dia en 216 litres, mentre que el consum per població equivalent (que té en compte els residents però també els fluxos turístics) per dia era de 146. Aquesta darrera xifra, ha estat la que ha destacat el ministre per assegurar que s’està “lleugerament per sota” dels 150 litres per dia per persona que marxa la Llei d’Economia Circular.

Guillem Casal, precisament, ha volgut destacar que en general es compta amb la complicitat de grans consumidors com poden ser hotels, establiments comercials o de restauració que “juguen el joc d’aquest consum responsable”. En aquest sentit ha destacat que s’està treballant en la creació d’un distintiu per aquelles empreses que tenen projectes d’economia circular i per tant, iniciatives com la reducció del consum d’aigua s’hi inclourien.

LLEI DE L’AIGUA

Tal com ja havia explicat amb anterioritat, Casal ha tornat a situar la tramitació de la nova llei de l’aigua en el primer semestre del 2026. Així, ha indicat que durant el mes d’abril es tenen agendades diverses reunions tant amb els grups parlamentaris com amb els comuns per “seguir exposant els avenços que hem fet en l’avantprojecte de llei”.

Tot i destacar que és un projecte “de legislatura” i que ha qualificat “d’apassionant i interessant” també ha destacat que té “algunes limitacions”, per la qual cosa cal trobar “les adaptacions necessàries” per a un país de reduïdes dimensions amb un accés molt directe a l’aigua.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending