Uns 15.000 litres de gasoil de calefacció són els que s’haurien vessat al riu des de l’edifici situat a la carretera d’Engoalsters, segons el titular de la cartera. Amb el pas dels dies, assenyala, s’ha aconseguit minimitzar i “estem entrant en una fase de gairebé control”. En aquest sentit, remarca que el fluid que surt és cada vegada “més diluït”
Casal, a preguntes de l’Altaveu, ha manifestat que “aquest cap de setmana s’havia de decidir si les proteccions es treien o es mantenien uns dies més”. De moment, aquest diumenge encara es podien veure. El ministre ha admès que les pluges dels darrers dies han provocat que els cabals dels riu augmenti i “això complica tenir sempre aquests mitjans”. El que més preocupa a l’executiu és l’impacte mediambiental que pugui tenir.
Cal recordar que el dipòsit tenia la placa de control caducada des del 2017, tot i que es podia continuar omplint seguint sempre una sèrie d’indicacions que inclou el reglament del departament d’Insústria. Tot i això, assegura que “quan es tanqui aquest afer es farà un requeriment a la propietat en què s’inclouran els costos”.
LLEI DE L’AIGUA
D’altra banda, tot just fa un any que Guillem Casal parlava de la voluntat de modificar la llei de l’aigua davant de la situació de sequera que es vivia en aquell moment. Enguany, la situació és diferent, però, tot i això, continua treballant amb els comuns i els grups parlamentaris per presentar el nou text durant el primer semestre del 2026.
El ministre diu que “ja tenim els primers articles” i es tornaran a fer trobades amb els partits que formen l’arc parlamentari i les corporacions. Així mateix, s’està preparant una campanya pel consum responsable de l’aigua.