Canvis a la llei de caça per permetre comercialitzar carn d’isard i així “dignificar” l’activitat

Guillem Casal remarca que es duran a terme controls per assegurar que l’animal “no és fruit del furtivisme” i que la peça té “garanties per al seu consum”

Isards a les muntanyes del país.
Isards a les muntanyes del país.

El ministeri de Medi Ambient treballa en la redacció d’una nova llei de caça que a més de ser “més entenedora” i donar “més garanties d’informació jurídica i cap als administrats” preveu un article de comercialització de la carn de caça pactat amb el ministeri de Salut. El canvi més important és que s’eliminarà el blindatge que hi havia fins ara amb l’isard. “És una manera de donar-li valor a l’animal abatut, dignificar la pràctica de la caça i que tingui una sortida comercial”.

El titular de la cartera, Guillem Casal, reconeix que la tasca per modificar la llei de caça “està molt avançada” i que més que una modificació, “estem parlant d’una nova llei”. “Estem en la fase final d’homogeneïtzació jurídica i properament la traslladarem a la Federació de Caça i Pesca”, explica en una conversa amb l’Altaveu.

En aquest sentit, tal com ja va avançar durant la compareixença davant la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, es vol que la carn de caça es pugui aprofitar per a la restauració i comercialització. I així es regularà a través d’un article de la nova normativa que, posteriorment, haurà d’anar acompanyat d’un reglament que especifiqui els controls que s’hauran de seguir, tant cinegètics com sanitaris.

Es vol que la carn de caça es pugui aprofitar per a la restauració i comercialització i la modificació de la llei “està molt avançada”

“La Federació de Caça està interessada en aquesta comercialització i jo també hi estic a favor. La idea també va sortir de nosaltres [del Govern] perquè al final és una manera de donar-li valor a l’animal abatut, dignificar la pràctica de la caça i que tingui una sortida comercial”, exposa, per exemple, a través de la cuina casolana o la cuina de caça.

Actualment alguns restaurants ofereixen carn de caça, però en cap cas s’hi pot trobar isard. I precisament aquí rau un dels canvis importants. “Entenem que el conjunt de les espècies sotmeses a la caça o a plans de caça han de poder ser comercialitzables”, afirma Casal, que reconeix que fins ara amb l’isard es prohibia “segurament per furtivisme”. Ara bé, en l’actualitat, “amb les eines que té el cos de banders i la feina de control que ha de fer, hem cregut convenient d’extreure aquest blindatge al voltant de l’isard i comparar-lo a la resta d’espècies perquè al final es furtivisme es pot produir tant amb l’isard com amb el cabirol, el mufló o el porc”. Per tant, “la feina de control dels banders de l’antifurtivisme s’ha de produir”.

Per al ministre, salvant aquest aspecte, “hem de permetre dignificar la caça de l’isard i que no sigui vista simplement com un acció de control cinegètic o com un esport pur i dur, que tingui també una vessant més qualitativa i potser una visió més humana de la caça”.

CONTROLS

Pel que fa als controls que s’aplicaran i a la manera de comercialitzar la carn de caça, Guillem Casal afirma que se seguirà la línia del que s’aplica als Pirineus, tant del costat francès com català. “Potser condensant-ho perquè som un país de dimensions més reduïdes i tenim tràmits molt més fàcils”. Així que bàsicament es vol “garantir la traçabilitat”, és a dir, que l’animal s’ha abatut amb les condicions que fixa la llei de caça i que per tant, “no és fruit del furtivisme”. També es garantirà que es du a terme “una bona manipulació des del moment del seu sacrifici fins al transport per a la seva comercialització” i finalment, es comprovarà que “compleix amb els criteri sanitaris” i des del ministeri de Salut es faran les analítiques pertinents “per a les espècies més complicades, tal com ja es fa avui en dia, com podria ser el porc fer”.

Comentaris (16)

Trending