Les altes temperatures i la manca de precipitacions han alterat i de forma substancial l'aigua que porten els rius. De mitjana, de febrer a juliol, s’ha reduït un 43% el cabal dels rius andorrans. Així ho assenyalen des d’Andorra Recerca + Innovació que precisen que només el mes de gener, els rius andorrans van portar més aigua que la mitjana del període 2010-2020 i on ressalten la reducció del mes de juliol amb una disminució que arriba al 69%.
Aquesta reducció del cabal està estretament relacionada amb el clima que s’ha tingut aquests mesos. De fet, tots ells, a excepció del març, les temperatures han estat més altes del que tocaria, especialment el mes de maig quan només durant cinc dies les temperatures van ser normals per l'època de l'any. Pel que fa a les precipitacions, només gener, març i maig, les pluges van ser les habituals per l’època de l’any o superior.
A més, un dels altres aspectes importants i que també influeix en aquest àmbit és la fossa de neu. El dèficit de precipitacions acumulat i les temperatures altes del maig han accelerat aquest procés i ha accentuat la caiguda d'aigua dels rius, especialment al juliol que, com ja s'ha indicat, porten un 69% menys d'aigua respecte al període compres entre el 2010-2020.
La combinació de les altes temperatures, amb rècords inclosos, i la sequera ha fet que els recursos hídrics hagin disminuït de forma important. La situació no és preocupant, però Si es manté la manca de pluges i les altes temperatures, sí que ho començaria a ser. De fet, episodis com l'actual es produiran sovint i, per tant, cal una consciència sobre el canvi climàtic que és el causant directe de les temperatures més altes de l'habitual o la manca de precipitacions.
Comentaris (6)