El treball, com s’ha dit, estableix que a Andorra es generen actualment 92 quilograms per habitant cada any. Per comparar, es pot indicar que al país veí del sud és de 90, mentre que al del nord ascendeix a 129. La mitjana als Estats de la Unió Europea es queda encara més per sobre: 131. Les dades fan referència a l’any 2022 i el càlcul dels residus alimentaris s’ha obtingut a partir de dades de les caracteritzacions de residus, de la recollida de la fracció orgànica, dels residus carnis, dels olis vegetals usats i d’aliments caducats.
L’estudi s’ha presentat en la taula rodona que ha comptat amb la presència -i el parlament inaugural- del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal. L’acte ha reunit diversos actors implicats en la cadena alimentària i en la gestió dels residus per parlar de les diferents accions que s’estan duent a terme per lluitar contra el malbaratament.
“Aquesta és una primera fotografia que ens ajuda a saber quin és el grau que tenim al país i també establim per primera vegada una metodologia de càlcul fins ara inexistent”, ha comentat el polític canillenc. Així, també ha recordat que un dels objectius que estableix la Llei d’economia circular (LEC) i l’Estratègia nacional d’economia circular (ENEC) és el de reduir el malbaratament alimentari un 50% amb l’horitzó 2030. Aquesta fita s’alinea amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12.3.
Entrant al detall, en relació amb el malbaratament alimentari, és a dir, aliments que podrien haver estat consumits i que s’han llençat a la brossa, cal dir que es generen 18 kg/habitant equivalent/any, aquesta xifra correspon al 20% dels residus alimentaris calculats anteriorment. Aquesta dada s’ha obtingut a partir de l’extrapolació de les dades de les caracteritzacions realitzades. “La nova metodologia de càlcul és una eina de treball que permetrà anar millorant la qualitat de les dades disponibles i permetrà tenir un càlcul més ajustat”, ha explicat el ministre, qui ha apuntat que el Govern continuarà desplegant la llei i l’estratègia per arribar als objectius marcats de reducció del 50%.