Els rius tanquen el 2024 amb un cabal un 35% per sota del període de referència

Ha estat un any relativament humit, però la millora s’ha vist truncada pel descens de precipitacions del novembre i desembre que fa que l’hidrograma acabi en termes similars als del 2023; l’AR+I considera que “cal estar a sobre de la gestió de l’aigua”

El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella aquest inici d'any. M.E.

El cabal dels rius ha millorat el 2024, tot i que ha tancat un 35% per sota del període de referència (2013-2022). Ha estat un any relativament humit amb una sèrie de mesos amb pluja per sobre de la mitjana, tot i que novembre i desembre han estat secs. L’investigador d’Andorra Recerca i Innovació, Oriol Travesset, assenyala que l’hidrograma marca que “estem en valors equivalents als del 2023” i l’índex que mesura el cabal a 24 i a 36 mesos deixa clar que “fa dos anys que estem en situació de sequera”.

El ministeri de Medi Ambient va posar en funcionament a principis de l’any passat el Butlletí de seguiment de recurs hídric que ha permès seguir l’evolució de les precipitacions i el cabal dels rius. En el primer cas, Travesset explica que “ha estat un any relativament normal tirant cap a humit”. De fet, hi ha hagut dos mesos que la pluja ha estat molt generosa. Aquests van ser el març on es van registrar a l’estació meteorològica de FEDA 150,2 litres per metre quadrat, mentre que a l’octubre se’n van recollir 154,9. En aquest sentit, exposa que “hi ha hagut una sèrie de mesos que han estat per sobre de la mitjana, mentre que els dos darrers ens han penalitzat una mica. Això ha acabat repercutint en els cabals”.

Evolució de les precipitacions durant el 2024.

L’hidrograma mensual que mesura el cabal mitjà dels rius “s’ajusta el perfil dels rius pirinencs”. El pic va tenir lloc al maig i l’única anomalia positiva va ser a l’octubre. L’investigador de l’AR+I reconeix que, malgrat pluja que ha caigut, com que el terreny estava molt sec, “hi havia una part de l’aigua que anava a recarregar aqüífers i una altra es quedava a la vegetació”. No és fins al setembre, que segons diu, “es comença a notar una mica la recuperació de cabals”. Una millora que s’ha vist truncada per la poca precipitació de novembre i desembre. Això ha fet que l’any es tanqui amb una disminució del 35% si ho comparem amb el període de referència (2013-2022).

Hidrograma del cabal del riu del 2024.

L’índex que mesura, precisament, el cabal a 24 i 36 mesos evidencia que “fa dos anys que estem en sequera hidrològica”. Ara bé, si mirem el període comprès entre els darrers sis i dotze mesos, els valors estarien dins de la normalitat. Oriol Travesset assenyala que “venim d’on venim estem una mica millor de l’any passat”. Afegeix que aquesta situació “marca el que ens trobarem en els pròxims anys”. L’investigador insisteix que “en la gestió de l’aigua hi hem d’estar a sobre” i pensa que les pluges que puguin venir en els pròxims mesos faran que l’aigua pugui anar a parar més ràpid al riu.

Finalment, explica que de cara el 2025 s’ha previst introduir alguna novetat en el butlletí com la incorporació de l’estoc de neu.