La sequera meteorològica ja fa uns mesos que s’ha deixat enrere. I així ho mostra l’indicador que mesura l’índex de precipitació que a l’octubre continua en positiu, fins i tot si ho comparem amb fa 24 mesos. De fet, només els mesos de gener i juny, són els que ha plogut per sota de la mitjana. El darrer mes és el que ha registrat més precipitacions amb 155 litres per metre quadrat a l’estació de FEDA, superant els 150,2 del març i els 112,6 de l’agost.
La continuïtat en la pluja que ha caigut s’ha pogut començar a veure en el cabal dels rius. L’Investigador d’Andorra Recerca + Innovació, Oriol Travesset, explica que “veníem d’una situació important de sequera i això havia provocat que el terreny estigués molt sec”. Per tant, l’aigua que havia caigut en els mesos anteriors ha permès que a poc a poc els boscos s’hagin pogut recuperar i els aqüífers també. Això explica el fet que aquest octubre s’hagi vist una anomalia positiva que es troba al voltant del 35% per sobre del període de referència. De fet, feia gairebé dos anys que no es veia aquest, podríem dir, brot verd.
El 2023 va ser un any especialment sec, però remarca que també hi va haver una certa recuperació, però “no tan accentuada com aquesta”. De fet, el principal pic en els rius pirinencs s’observa a la primavera coincidint amb la fosa de neu. A la tardor, també n’hi ha un altre, però de molta menys magnitud.
Amb les dades a la mà, el Butlletí de seguiment de recurs hídric mostra que la sequera hidrològica s’ha deixat enrere si ho comparem amb un període d’un any, però si ens fixem en fa dos o tres anys, la situació encara ha de millorar.
Comentaris (4)