Els mesos de març i abril han estat plujosos i amb uns efectes molt positius per la natura. L’indicador que mesura la precipitació (SPI) mostra anomalies positives en un període a sis mesos i, fins i tot, també a dotze mesos. Això indica que no estem en un període de sequera meteorològica, tal com indica l’investigador d’Andorra Recerca + Innovació, Oriol Travesset. Si mirem les coordenades amb un espai de 24 mesos, és a dir dos anys, els valors són normals.
Per altra banda, l’indicador que mesura el cabal dels rius (SSFI) indiquen que encara estem en un període de sequera hidrològica si afegim el mapa a 12 mesos. “L’hidrograma marca la tendència que hauria de tenir el riu pirinenc a l’abril però a llarg termini no millorem massa”, ha exposat. El creixement en el darrer més “no ha estat tant accentuat si ens fixem en el període de referència, és a dir, entre el 2013 i el 2022”. En aquest sentit, remarca que el cabal encara està un 35%.
Travesset posa en relleu que “tot i la pluja dels últims dos mesos, costa molt que això es vegi reflectit en el riu perquè venim d’un període de sequera important”. Amb la neu estocada que encara hi ha a la muntanya gràcies a les darreres nevades provocarà que ara al maig, segons l’investigador de l’AR+I “hi hagi l’habitual pic”. Ara bé, pronostica que quedarà per sota del període de referència que és de 20 metres cúbics.
Comentaris (8)