El cabal dels rius es recupera després de tres mesos consecutius amb pluges per sobre de la mitjana

L’hidrograma del mes de setembre mostra una anomalia del 35% respecte al període de referència (2013-2022), i millora la situació d’agost

El riu Valira a Andorra la Vella.
El riu Valira a Andorra la Vella. Albert Sanjuan

El cabal dels rius s’ha recuperat durant el  setembre, tot i que continua estant per sota del període de referència (2013-2022) en un 35%, tal com recull el Butlletí de recurs hídric. Ha estat un mes plujós amb 93 litres per metre quadrat recollits a l’estació meteorològica de la Central de FEDA. Així mateix, el fet d’haver tingut unes temperatures més fresques ha contribuït al fet que no s’hagi evaporat tanta aigua com va passar a l’agost amb les onades de calor, tal com apunten des d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I).

L’índex que mesura la precipitació es troba en dades positives tant a sis com a dotze mesos. A curt termini, aporta informació sobre la humitat del sol. En aquest cas es troba en una situació de normalitat, tot i el descens que ha tingut si ho comparem amb l’agost, el qual va acumular més pluja. Si agafem les dades i les comparem en un període d’un any s’observa com es deixa enrere el període de sequera meteorològica. 

Cal tenir en compte que en el que portem de 2024, en set mesos l’anomalia de pluja ha estat positiva, mentre que només al gener i al juny les precipitacions van estar per sota de la mitjana.

Anomalia de precipitació.
Anomalia de precipitació.

Sortosament, la situació d’enguany és molt millor que la de l’any passat. El terreny està molt més mullat i contribueix en el cabal dels rius. L’hidrograma mostra com les dades del cabal mensual mitjà al setembre estan per sobre de les del 2023, malgrat que encara està per sota del període de referència comprès entre el 2013 i el 2022, concretament en un 35%.

Hidrograma del riu a la Borda Sabater.
Hidrograma del riu a la Borda Sabater.

L’índex de cabal estàndard se situa amb valors normals a sis i dotze mesos, tot i que en aquest cas les xifres encara són negatives. En aquest sentit, des de l’AR+I exposen que “les anomalies positives de les precipitacions no es traslladen als rius durant el primer mes i ara es comencen a veure els efectes”. Així mateix, hi ha una part d’aigua que va destinada a “recarregar aqüífers”. Ara mateix, no s’està en una situació de sequera hidrològica, però les dades mostren que si les comparem amb fa dos o tres anys, llavors sí que s’hi estaria.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending