El 2023 ha estat el segon any més càlid des del 1950 a l’estació meteorològica situada a la Central de FEDA. Això, segons l’investigador d’Andorra Recerca + Innovació, Oriol Travesset, explica el descens del cabal dels rius l’any passat, juntament amb la situació de sequera que s’ha viscut. “Tots els mesos de l’any han estat per sota d’un any tipus si ho comparem amb el període 2013-2023”, ha expressat.
Remarca que “al gener teníem una disminució del 47% i el màxim va ser al maig amb un 69% menys”. Recorda que en el cinquè mes de l’any “és quan tenim el pic de cabal més elevat, però l’any passat el desgel va començar més aviat, a causa de les temperatures més elevades que hi va haver”. A poc a poc aquest descens es va anar moderant i el desembre s’ha tancat amb un 25% inferior.
Travesset assenyala que “aquesta situació ens preocupa i ha de servir per posar-nos en alerta per treballar els plans de sequera i fer front a altres anys secs que hi puguin haver en un futur”. Considera que no es pot abaixar la guàrdia perquè normalment els mesos amb menys cabal són dels d’hivern i els de finals d’estiu i durant el 2023 la situació ha estat molt diferent.
Per la seva part, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, va dir en seu parlamentària que durant aquesta legislatura es vol modificar l’actual Llei de l’aigua i que es treballava en uns indicadors de sequera i escassetat per anticipar-se a situacions de risc.
Comentaris (10)