Els boscos absorbeixen el 40% de gasos d’efecte hivernacle que emet Andorra

Andorra Recerca i Innovació ha presentat el primer Inventari Nacional Forestal a Andorra que ha de permetre donar eines per millorar la gestió del terreny, el qual s’ha vist que la sequera i algunes malalties han provocat un increment de la mortalitat

L'AR+I ha presentat el primer Inventari Nacional Forestal d'Andorra.

Andorra Recerca + Innovació juntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CCTF)  han presentat el 1r Inventari Nacional Forestal a Andorra que permet saber en quin estat es troben els boscos i ajudar a millorar la seva gestió. Entre els ítems que s’han exposat és que permeten absorbir el 40% dels gasos d’efecte hivernacles que emet el Principat. El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat. David Forné, ha explicat que la base d’estudi era que la capacitat era d’uns 120 gigagrams de CO2 anuals i aquesta ha augmentat fins als 200.

La capacitat d’absorció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle és superior a la d’Espanya, que és d’un 20%, mentre que a Andorra els boscos n’absorbeixen el doble, tal com ho ha manifestat Forné, qui ha apel·lat “al rigor i la transparència en les dades”. En aquest sentit, ha dit que les previsions eren de 120 gigagrams de CO2 anuals, una xifra que ha augmentat a 200 amb la nova metodologia amb l’objectiu “d’aconseguir la neutralitat de carboni el 2050”.

Marta Domènech exposa que “en els darrers anys hi ha hagut un increment de la mortalitat relacionada amb la sequera o la introducció d’algunes malalties com insectes que es mengen la fusta”

Per la seva part la responsable del projecte, Marta Domènech, ha exposat que aquest inventari és “el punt zero del projecte que ens ha de permetre veure els canvis futurs”. Posa en relleu que els ha permès conèixer “com són les densitats, el nivell de fusta morta, o l’índex de carboni”. En aquest punt ha dit que “un bosc absorbeix 3,1 tones de CO2 per hectàrea i any”. Remarca que no hi ha massa variacions respecte als boscos del Pallars o la Cerdanya. Ara bé, “en els darrers anys hi ha hagut un increment de la mortalitat relacionada amb la sequera o la introducció d’algunes malalties com insectes que es mengen la fusta”. Amb això, es vol ajudar, sobretot els comuns perquè “en els darrers anys han augmentat la densitat fins al 40% i això pot voler dir més vulnerabilitat o risc d’incendis i pèrdua de la biodiversitat”.

La investigadora del CCTF, Míriam Piqué, ha expressat que s’han inventariat 194 parcel·les distribuïdes de forma regular pel Principat. Remarca que “Andorra és un país de boscos i són un atractiu molt important per al país. Ens ofereixen múltiples funcions i serveis perquè són els nostres aliats produint fusta, així com per tenir una bona qualitat de l’aigua i protegir el sòl”. Considera important tenir dades quantitatives de la qualitat del terreny i afegeix que la mateixa superfície es tornarà a mesurar d’aquí a cinc o deu anys i “permetrà donar-nos informació molt valuosa sobre el seu ús, malalties o plagues”.

Etiquetes: