Fa tres anys que es va trobar el primer niu de vespa asiàtica al país. Des de llavors, la seva presència no ha fet més que incrementar-se. “Ens anirà colonitzant”, exposa Teixidó, que deixa clar que tots els nius que es localitzen es destrueixen. En no haver-hi de moment cap altra espècie que actuï com a depredadora, cal controlar-la i mirar de fer el màxim per protegir les abelles, que són les principals perjudicades.
El fort increment que hi ha hagut entre 2023 i 2024, passant de 8 nius retirats a 17, no és cap fenomen estrany. “S’expandeix molt ràpidament”, reconeix el director del cos de banders, que afegeix que com passa amb altres espècies, com la processionària, el fet de tenir hiverns amb temperatures més temperades n’afavoreix la reproducció. De fet, aquest any n’han trobat un parell de nius a Encamp i Sispony, el que es considera que seria “el límit d’altitud” per detectar la seva presència.
De cara al futur, a més de fer-ne el control, “hi estem a sobre”, Teixidó pensa que pot ser que acabi havent-hi algun ocell que pugui actuar com a depredador. A més, es fan reunions amb els apicultors per analitzar com actuar. De moment, els esforços s’encaren a la protecció de les abelles i per aquest motiu s’ha presentat un tipus de parany, que s’instal·la davant dels ruscos i evita que les vespes hi arribin.