Incident entre un gos i un os al pic de Sanfons

La topada ha tingut lloc a la canal que porta a la font dels Miquelets, sempre en territori andorrà, i el plantígrad ha causat una petita lesió al morro del ca en voler-se’l treure’l de sobre espantat abans d’agafar la trenca cap al Pallars

Una imatge del pic de Sanfons.
Una imatge del pic de Sanfons. arxiu

L’os ha tornat a passar per territori andorrà. De fet, es considera que és una circumstància que cada vegada és i serà més habitual i que, de moment, no ha causat cap incident, més enllà de la topada que el plantígrad ha tingut aquest matí a la zona de la canal que porta a la fonts dels Miquelets, a la serra de Sanfons, a la Massana. El ca ha patit petites lesions al morro després que l’os, espantat, se l’hagi tret de sobre i hagi acabat emprenent camí en direcció al Pallars. La zona on ha passat l’incident, del qual ja n’estan al corrent els banders, és fronterera. I no és pas el primer cop que s’hi detecta la presència d’un os.

Tot plegat ha passat vers les 9 del matí. Un excursionista estranger però habituat al territori andorrà feia senderisme pel pic de Sanfons acompanyat d’un gos que duia deslligat. En un moment de la ruta, a l’esmentada canal, l’home ha perdut de vista el ca, que ha baixat amb certa celeritat per aquell indret. De cop, l’excursionista, segons que ha explicat tant a la policia com als banders, ha sentit crits del seu gos, un podenc, i moviment de roques. Quan ha decidit tirar avall per mirar què havia passat, el plantígrad pujava i li hauria passat molt a prop seu. Però sense cap intenció ni d’acostar-s’hi ni, menys encara, d’atacar l’home.

Els banders, seguint els protocols establerts, han comunicat la presència de l’animal tant als seus homòlegs catalans com als ramaders andorrans; no s’ha advertit cap anomalia

Ben al contrari, el plantígrad, espantadís, mirava de fugir del perill que hauria advertit. L’home només l’ha pogut seguir amb la vista uns pocs segons, perquè poc després ha agafat una trenca que porta ja cap a territori espanyol, cap al Pallars. També ha aparegut el gos, amb una ferida al morro que tot just s’ha resolt amb una grapa que li hauria col·locat el veterinari de la Massana on el propietari de l’animal s’ha traslladat per tal que s’atengués el gos. L’home també ha interposat tot seguit una denúncia davant la policia.

Immediatament després, el cos de policia ha mobilitzat els banders, un equip dels quals s’han traslladat a la zona per intentar recuperar indicis o detalls de la presència de l’os. Així ho ha explicat el director dels banders, un Ferran Teixidó que ha explicat que l’excursionista hauria viscut la situació amb força por. L’os hauria marxat en direcció a Tor. Teixidó ha explicat que seguint els protocols establerts, s’ha informat tant a les autoritats catalanes en la matèria com als responsables de l’Associació de pagesos i ramaders (APRA)

SENSE RASTRES

Els banders que s’han traslladat a la zona han pogut donar com a positiva la presència de l’os una vegada analitzada la situació. No obstant això, segons que ha explicat Teixidó, en la canal on hi ha hagut la topada entre gos i os no s’ha pogut trobar pèl del plantígrad. S’ha remogut molta roca producte del xoc entre els dos animals. “És sabut que els ossos tenen molta por als gossos”, ha remarcat el director dels banders, que ha deixat clar que si el plantígrad hagués volgut atacar el ca, la sort d’aquest hauria estat ben diferent, “perquè no era gaire gran”

L’excursionista en qüestió era coneixedor de la zona per on estava i, per tant, sabia perfectament que en trobar-se dins d’un parc natural, el del Comapedrosa, hauria d’haver dut lligat el seu gos. Estava, per tant, cometent una infracció administrativa. Amb tot, “s’ha mostrat en tot moment col·laborador”. Els banders, ha explicat el seu màxim responsable, han examinat la zona per assegurar-se si hi havia o no bestiar de renda -caps bovins, equins- i després de descartar-ho es pot assegurar que tot està “en plena normalitat”

L'os vist a tocar el pic de Sanfonts.

Relacionat

L’ós vist a prop del pic de Sanfonts no va deixar cap rastre en territori andorrà

Teixidó, que ha explicat que els ossos solen ser animals més aviat nocturns, ha explicat que es pot sospitar que el plantígrad ha entrat per França, passava per un tram de territori andorrà i hauria seguit cap a Espanya. “Segurament s’ha convertit en un lloc de pas” i de bon matí, amb la fresca, l’animal es deu haver trobat bé per la zona i estava menjant i el fet de veure’s descobert pel gos l’ha posat en tensió. 

D’aquella mateixa zona, els banders tenen ‘notícies’ documentades d’almenys tres passades de l’os. El 2020, dos muntanyencs andorrans hi van veure -i fins i tot van poder enregistrar- un plantígrad també a la zona de Sanfons, malgrat que estava en el vessant català. Posteriorment, a la primavera, van poder documentar dues sèries de petjades. Cada cop està més clar, s’ha dit, que és una zona de pas d’almenys un dels ossos que habiten pel Pirineu producte de la reintroducció de l’espècie i posterior reproducció dels primers plantígrads reintroduïts. 

Comentaris (41)

Trending