Així doncs, en poques setmanes -un cop es publiqui al BOPA- els caçadors tindran una nova normativa que, ha posat en relleu Casal, “és modern”, serveis per “equiparar-se amb altres territoris” i, sobretot, “és més just i fàcil d’aplicar a la muntanya, ja que atén les diferents situacions que es poden trobar”. El ministre no ha volgut, però, esquivar el punt que ha generat més polèmica del text: la tipificació com a delicte penal de caçar sota els efectes de l’alcohol i, especialment, el fet que el límit s’hagi fixat en 0,5 grams per litre de sang, per sota del que marca el positiu penal en la conducció. Aquesta opció havia estat criticada des d’Andorra Endavant que, fins i tot, va voler portar el debat del punt concret al ple amb una reserva d’esmena finalment retirada.
“La llei garanteix la seguretat dels mateixos caçadors i dels usuaris de la muntanya”, afirmat el titular de Medi Ambient, que ha volgut destacar la importància que té el canvi al Codi Penal. Una modificació que, ha remarcat, “era compartida des de la Federació de Caça i Pesca des del primer moment”. Per tant, ha donat a entendre que la insistència d’Andorra Endavant quedava fora de lloc.
Més enllà d’aquest punt, les intervencions dels diferents grups parlamentaris han evidenciat que el text és àmpliament compartit. Així ho ha apuntat el conseller no adscrit, Víctor Pintos, fent aixecar més d’un somriure al ple quan ha comentat que “s’ha treballat sense acritud ni discòrdia; és a dir, amb concòrdia”. El mateix Marcos Monteagudo, des d’Andorra Endavant, ha passat de puntetes pel punt del Codi Penal i ha afirmat que “hem tingut un debat intens però amb un consens generalitzat”.
Des del PS, Susanna Vela ha posat en relleu que aquest acord no és només entre els grups, sinó, també, amb tots els actors implicats, com ara els mateixos caçadors. Per la seva banda, el conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, ha argumentat que la nova llei “dona més garanties a una activitat clau per preservar l’equilibri de les nostres muntanyes”. Des de la majoria, la demòcrata Berna Coma ha valorat positivament el fet que s’assoleix “un equilibri entre l’activitat, la necessitat de controlar les espècies i la seguretat”.
PAS ENDAVANT DE LA LLEI DEL CENS
La sessió també ha servit perquè la modificació de la llei del cens proposada conjuntament pels set comuns hagi fet un primer pas en la seva tramitació parlamentària. Tots els grups han votat de forma favorable a la seva presa en consideració, tot advertint que la voluntat és analitzar-la per veure si es poden introduir millores amb les seves esmenes. Això sí, han deixat clar que es valora de forma molt positiva la simplificació administrativa que, un cop sigui aprovada, suposarà per als ciutadans, sobretot a l’hora de donar-se de baixa d’una parròquia per anar a viure a una altra.
Finalment, el darrer punt de la sessió -la darrera ordinària del 2024- ha servit per confirmar la creació d’una comissió específica que abordarà la reforma de la Llei General del Territori i l’Urbanisme -popularment coneguda com la Llei del sòl-. Com s’esperava, tenint en compte que la proposta havia estat conjunta de tots els parlamentaris, i tal com havia succeït amb les dues votacions anteriors, s’ha aprovat per assentiment. Ara bé, també ha quedat clar que els diferents grups afronten la comissió cadascú amb propostes pròpies. Des del PS i Concòrdia s’ha defensat la necessitat de prendre mesures clares per establir límits al creixement urbanístic, des de Demòcrates s’ha posat en relleu la necessitat d’aportar per “un equilibri”.