La presència de l’ós, jove, a tocar del límit territorial entre Catalunya i Andorra, en terme municipal d’Alins, malgrat causar un agradable impacte també als banders -no és habitual que es captin imatges tan nítides ben a prop del Principat- no ha sorprès els agents rurals del país. El director del cos, Ferran Teixidó, ha explicat que en els punts de control hi ha una mena de cablejat on s’hi posa un additiu, la trementina, que és un atraient per l’ós. Si l’animal s’hi acosta normalment s’hi refrega i hi deixa rastres, normalment o excrements o pelatge.
“El que interessa és saber l’ADN d’aquests animals”, ha explicat Teixidó en el marc d’una visita al centre de reproducció de perdiu xerra, a Llumeneres. Per al cap dels banders, “una vegada recuperem l’ADN d’un d’aquests animals sabem quin ós és. Perquè els ossos el que tenen és un comportament molt particular. El comportament d’un ós no té res a veure amb el comportament d’un altre. Llavors pots saber si es tracta d’un ós depredador d’animal de renda o és un ós molt tranquil o és un ós que pot ser perillós per a les persones”.
Segons el director del cos rural és molt important poder identificar de quin ós es tracta. I ha posat com a exemple el que va ser captat pel mòbil d’un grup de muntanyencs i caçadors andorrans. “És un ós molt jove i ara segurament per aquesta zona, que és una zona de mufló, busca una mica de carn. Ara, s’ha de saber que està molt ben controlat aquest tipus d’ós avui dia”.
Comentaris (2)