Andorra Recerca reprèn el control de la papallona del boix esperant que n’hi pugui haver més

Les trampes col·locades ja han servit per detectar els primers individus, es preveu que un estiu molt càlid podria minimitzar-ne la presència i per ara no es contempla que es puguin veure grans invasions de papallones com ha passat en poblacions properes

Un exemplar de papallona del boix en una de les trampes. AR+I

Andorra Recerca + Innovació (AR+I) ha reprès aquest mes de juny el seguiment de la papallona del boix, una espècies exòtica invasora que en territoris propers de França i Catalunya ha causat estralls en algunes boixedes. Pel moment, al Principat, malgrat que el nombre d’individus va en augment i aquest any es preveu que continuï creixent, s’està molt pendent de la climatologia per si un estiu molt càlid pot ajudar a contenir-ne l’expansió, com ja va passar l’any passat.

Al país, la papallona del boix (Cydalima perspectalis) es monitoritza amb la col·laboració del departament de Medi Ambient del comú d’Andorra la Vella gràcies a les trampes instal·lades a Fontaneda i Enclar. L’any passat, la major presència es va detectar a Fontaneda, fet que confirma la hipòtesi dels investigadors que l’arribada de l’espècie es produeix des del sud, concretament des de l’Alt Urgell. De moment, però no s’ha observat defoliació dels boixos, fet que fa pensar que els individus no fan tot el seu cicle aquí i no hi ha presència d’erugues.

Fins ara sembla que els estius molt càlids “els fan aturar l’activitat”

I com es preveu aquesta temporada? La investigadora de l’eix muntanya de l’AR+I, Clara Pladevall, ha explicat que l’any passat “esperàvem que hi hagués una presència molt més gran de papallones, però la sequera segurament ho va frenar”. Aquest any, “creiem que continuarà creixent, però hi ha molts factors que es desconeixen”. Fins ara sembla que els estius molt càlids “els fan aturar l’activitat”, però són qüestions que s’hauran d’acabar de comprovar amb els seguiments que es fan. “En funció de les condicions climàtiques ens en poden arribar més o menys i estendre’s fins més amunt o no tant”, afegeix. De fet, tot i tenir més pluges que l’any passat a aquestes alçades, fins ara no s’han detectat diferències en la presència de l’espècie i des de principi de mes ja s’han començat a capturar alguns individus.

Amb tot, deixa clar que és una situació que la població “no percep” i de moment no s’està en l’escenari que s’ha vist en poblacions properes amb dies de completa invasió de papallones del boix al mig dels pobles. “Nosaltres justament intentem avançar-nos per poder avisar la població i les autoritats competents si arribem a aquest punt, el que sí que sabem és que no les podem eliminar, haurem d’aprendre a conviure amb elles”, adverteix Pladevall.

També és cert que més enllà de les molèsties en els ecosistemes, i que qui ho pateix més son els boixes, que queden defoliats i poden arribar a morir si la invasió és “molt continuada”, no hi ha afectació pels humans.

Veient la situació actual, tampoc es plantegen instal·lar més estacions de control i és que els recursos humans que es necessiten per fer el seguiment tampoc es disposen si no es troben altres col·laboracions com la que fa el comú de la capital o el de Sant Julià de Lòria.

Etiquetes: