Des d’aquell moment, des del tancament de l’UTE Vilomara el 28 de gener de l’any passat, que Ctrasa ha anat acumulant material. Piles, fluorescents, bombetes… Certament, no es tracta de materials gaire voluminosos, per sort. Però s’ha anat acumulant tal nivell de materials d’aquestes característiques que a la planta incineradora, segons fonts de Medi Ambient, sí que s’han hagut de fer mans i mànigues per poder-ho col·locar tot. No és que siguin materials tampoc d’una alta dificultat de tractament. Però cal tenir-los a cobert. Això ha fet que a Ctrasa hagin hagut de canviar altres materials de lloc per poder fer espai per als fluorescents, les bombetes…
La previsió és que durant el mes de febrer es pugui reprendre l’activitat d’exportació. I al forn ho esperen en candeletes. Resulta que els auditors han donat un toc d’atenció a Ctrasa, justament, per haver apilat excessius residus
Amb un parell o tres de viatges a Catalunya quan es pugui reprendre l’exportació quedarà resolt. Però primer s’ha de resoldre. Ctrasa ho va intentar amb Electrorecycling, que era una mena de centre de transferència. No era un gestor final del residu en concret. Per tant, en ser Andorra un país tercer calien dues coses: que l’empresa obtingués els permisos corresponents com a gestor i que, posteriorment, es formalitzés l’expedient corresponent. Les fonts de Medi Ambient consultades han explicat que el primer pas ja fa un temps que va quedar fet i que ara s’estan ultimant serrells del segon.
La previsió és que durant el mes de febrer es pugui reprendre l’activitat d’exportació. I al forn ho esperen en candeletes. Més enllà dels problemes logístics -pocs-que pugui haver comportat l’acumulació de fluorescents i altres, és que resulta que els auditors han donat un toc d’atenció a Ctrasa, justament, per haver apilat excessius residus. S’espera que en breu es pugui normalitzar la situació.
Les fonts consultades reconeixen que Medi Ambient hauria d’haver estat més diligent atès que més enllà dels acords que hi pugui haver entre gestors, hi ha convenis marc que depenen de l’administració. I, en aquest cas, Andorra s’hauria quedat sense poder exportar perquè la Generalitat va deixar fora de joc l’empresa on s’enviaven els fluorescents. I s’enviaven a aquella empresa i no a cap altra per l’acord institucional que hi ha. No pas pels tractes que tingui Ctrasa.
Comentaris