Andorra Endavant accepta que el positiu penal a l’hora de caçar quedi en una taxa de 0,5

La formació ha acabat retirant la reserva d’esmena amb la qual volia debatre aquest punt de la llei al ple, tot preferint “no fer cap cavall de batalla” i vist que tant la resta de grups com el col·lectiu de caçadors estan d’acord amb aquest límit

Un caçador apuntant amb el rifle.

El ple del Consell General no abordarà finalment el debat sobre quin ha de ser el límit que marqui el positiu penal per alcoholèmia en els caçadors. Era el que volia Andorra Endavant, que defensava que s’havia d’equiparar amb l’existent actualment en els casos de conducció, és a dir, a 0,8 grams per litre de sang i no pas a 0,5 com marca la nova llei de caça. El canvi no havia estat possible durant el treball en comissió i s’havia optat per intentar-ho via reserva d’esmena. Finalment, però, aquesta ha estat retirada.

La setmana passada, la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient va tancar el text definitiu de la nova llei de caça. En línies generals, el consens havia estat important amb el text. Amb una única excepció: el fet que es passi a considerar delicte penal el fet d’anar a caça havent begut més del compte.

La llei inicial de Govern marcava que el límit que marcava el positiu penal seria, a partir de l’aprovació del text, de 0,5 grams per litre de sang. Qui fos enxampat amb aquesta taxa o superior, seria considerat autor d’un delicte d’ús temerari d’arma de foc. I s’arriscava a penes de fins a un any de presó o d’arrest, així com a la retirada del permís per un màxim de tres anys i una multa d’entre 300 i 3.000 euros.

El límit penal per caçar begut es fixa en 0,5 grams per litre de sang

En les seves esmenes, Andorra Endavant va proposar que aquest límit s’apugés a 0,8 grams per litre. De fet, també ho volia Concòrdia. En comissió, però, es va refusar la proposta. En el cas de la formació que lidera Cerni Escalé, es va acceptar les explicacions que es van donar des del Govern. AE, però, seguia opinant que era millor equiparar-ho amb el límit d’alcoholèmia a la conducció i, per això, va presentar una reserva d’esmena. Volia que el debat es tingués al ple parlamentari prèviament a la discussió sobre el global de la llei.

Al final, però, la formació ha decidit retirar la reserva d’esmena, segons s’ha publicat al Butlletí del Consell General. Per tant, el debat es farà ja directament sobre tot el text. Des d’Andorra Endavant, s’ha apuntat que, malgrat que pensaven que “és més lògic” alinear-se amb el codi de circulació, prefereixen “no fer cap cavall de batalla”.

En aquest sentit, el conseller general de la formació, Marcos Monteagudo, ha volgut recordar que “les nostres esmenes estaven redactades en consens amb la Federació de Caça, tot deixant clar que “ni nosaltres ni cap altre grup està d’acord amb què es consumeixi alcohol” abans de sortir a la muntanya. Ara bé, ha argumentat que “la voluntat era homogeneitzar lleis” i que “a Espanya el límit és el mateix per a la conducció que per a l’activitat cinegètica. La decisió de retirar la reserva d’esmena també té a veure amb el fet que el mateix president de la Federació, Josep Maria Cabanes, s’ha mostrat conforme amb el redactat final de la llei. “No té sentit defensar una altra cosa si el que s’ha aprovat ells ja ho veuen correcte”, ha comentat.

Per tant, el debat no es farà. La formació també ha deixat clar que, malgrat aquest punt en el qual no estan d’acord, la intenció és donar suport al text. Tot fa pensar, doncs, que la llei serà validada per unanimitat al ple d’aquest dijous.