Una de les conseqüències del canvi climàtic és la disminució de precipitacions en forma de neu. I això queda palès en les dades de les reserves nivals que demostren que els darrers tres anys han estat per sota de la mitjana. De fet, des del 2009, els anys en què l’anomenat or blanc ha estat abundant ha estat el 2014 (3,85 metres) el 2018 (3,59 metres). El darrer en què el recurs ha estat per sobre de la mitjana va ser el 2022 (2,77 metres). Des de llavors, la situació ha empitjorat i només cal veure com les estacions d’esquí han hagut de produir una quantitat més elevada de neu de cultiu.
Si ens fixem en les dades de l’hivern 2024-2025, veiem com el mantell nival tenia un gruix d’1,07 metres a 31 de gener a l’estació meteorològica de Sorteny. Això, segons Travesset indica un valor que “estaria una mica per sobre de la meitat del que seria normal, tenint en compte que la mitjana se situa en 1,8 metres”. En aquest sentit, ens hem de remuntar al 24 de desembre per trobar la xifra més alta d’aquest curs que era 1,24.

L’investigador de l’AR+I no amaga que “estem amb molt de dèficit de neu” i aquest indicador permetrà saber quan arribin els mesos d’abril i maig, que és quan es produeix la fosa de neu, “conèixer l’estoc de neu que tenim en aquell moment”.
D’altra banda, el primer mes d’aquest 2025 ha començat amb una anomalia de precipitacions del 50% Tot just es van acumular 26,2 litres per metre quadrat a l’estació meteorològica de la central de FEDA. Tot i això, l’índex que mesura la pluja continua en positiu i indica que es troben dins de la normalitat.

Pel que fa al cabal dels rius, l’anomalia és d’un 30% inferior al període de referència (2013-2002), el mateix percentatge que el mateix mes del 2024. L’indicador que mesura el recurs hídric indica normalitat si ho comparem amb un període de 6 i 12 mesos, però si ens fixem amb fam dos i tres anys, s’està en una situació de sequera.
Comentaris (7)