El projecte legislatiu, un cop aprovat, substituirà l’actual, vigent des del 2016 i amb una modificació del 2021. S’ha treballat els darrers mesos dins de Govern, amb participació de les àrees de Medi Natural i la unitat de Fauna, però també amb el cos de banders. A la vegada, s’ha compartit amb els principals actors implicats, incloent-hi la Federació de Caça i Pesca. Els objectius del nou text són diversos i van des d’incrementar la seguretat a l’hora de fer aquesta pràctica a adaptar-se a les noves tècniques cinegètiques sorgides els darrers temps.
En l’aspecte de la seguretat, el ministre de Medi Ambient i Agricultura, Guillem Casal, ha destacat el fet que, a partir de l’aprovació de la llei, per poder obtenir un permís de caça i, posteriorment, les llicències pertinents segons els respectius plans, caldrà tenir prèviament un permís d’armes. En aquest sentit, ha apuntat que ja hi ha un nombre majoritari de caçadors amb aquesta autorització i, per tant, s’espera que en tot just poc temps es pugui arribar al 100%.
Els menors a partir de 16 anys podran caçar, però, a banda de tenir el pertinent permís i llicència, ho hauran de fer acompanyats per un adult que també els tingui i que serà corresponsable de les infraccions que es puguin produir
Una altra novetat clau en aquest sentit és que es deixa clar que anar a caça havent begut més del compte o havent pres drogues serà severament castigat. De fet, el text també modifica el Codi Penal, concretament el seu article 118bis, per establir aquesta conducta com un delicte. En el cas d’alcohol, ho serà si en el control que es faci -competència de la policia previ avís del cos de banders-, el límit penal serà 0,5 grams per litre de sang. El nou redactat establirà una pena de presó o arrest de fins a un any, a banda de la privació del permís d’arma durant un màxim de tres anys
Un altre canvi necessari, segons Govern, per millorar la seguretat fa referència a la distància de nuclis urbans, carreteres i, a partir d’ara, també bordes que siguin habitatges o refugis, on no es podrà caçar. En el cas d’aquests darrers immobles, el perímetre serà de 25 metres i es deixa clar que, en tots els casos, l’arma s’haurà de portar descarregada. I, ja dins dels refugis, enfundada. També s’afegeix l’obligació, a l’hora de participar en batudes, de dur una jaqueta o armilla “d’alta visibilitat” i de color taronja.
La nova normativa, un cop aprovada, acotarà de forma més restrictiva la caça per part de menors d’edat. Així, a partir dels 16 anys es podrà obtenir permís i llicència, però per anar a capturar animals caldrà fer-ho amb un “acompanyant autoritzat” -aquest concepte es desenvoluparà per reglament- que també els haurà de tenir. Actualment, qualsevol adult, encara que no sigui caçador, ja es considera suficient. A banda, s’establirà que si el menor comet alguna infracció, també en serà responsable l’acompanyat i, per tant, podrà ser sancionat.
Justament, el règim de multes és un altre dels canvis importants a la llei. En línies generals, s’endureixen els imports econòmics previstos en cas d’infraccions. Així, en el cas de les lleus passen d’un màxim de 150 euros a 300. Per les greus, sí que es manté el límit de 1.500, tot i que augmenta el càstig accessori de suspensió d’un a dos anys -això sí, suspensió i no pas inhabilitació; per tant, un cop superat aquest temps la persona infractora no hauria de fer cap procés per obtenir novament el permís sinó que el recuperaria de forma automàtica-. Finalment, en el cas de les molt greus la multa màxima passa de 3.000 a 4.000 euros i, aquí sí, la inhabilitació podria arribar a ser de 4 anys.
A la vegada, s’ha volgut introduir, en algunes infraccions, el concepte d’intencionalitat. És a dir, si hi ha hagut voluntarietat o no. En aquest segon cas, la sanció seria lleu. Un exemple que ha posat sobre la taula Casal: capturar una peça femella quan el que es té atorgat és un mascle. Si es fa la comunicació a banders, hi haurà un càstig més lleu. En aquest sentit, el ministre ha admès que aquest aspecte s’ha treballat força abans d’arribar al text final per garantir que això no sigui pas una via d’escapament. “Molts cops ens hem demanat on està el tall”, ha indicat. Al final, ha recordat que, fins i tot en cas d’alertar els banders, “hi ha una sanció associada i també el comís de la peça”.
Casal ha apuntat que, durant el 2023, es van constatar tot just 9 infraccions, totes elles lleus. Malgrat això, “no hem estat menys rígids a l’hora d’elaborar la llei”. I és que, ha remarcat, “hem pensat que amb qui fa una pràctica deshonesta havíem d’anar més enllà i així ho hem traduït a la llei”.
El text també aprofita per fer canvis en la gestió de la cabana d’isards “vist el seu creixement”. Entre altres punts, tal com va avançar Altaveu, la carn d’aquest animal es podrà comercialitzar sempre que es garanteixi la traçabilitat de la captura i la sanitària. “Això ens permet dignificar la pràctica i donar-li una finalitat que no sigui només la caça per la caça”, ha destacat Casal.