Així s’ha indicat des del ministeri de Medi Ambient, que parla d’un “episodi de contaminació temporal de l’aire” que es pot mantenir, tot i que de forma més feble al llarg de la tarda de dissabte i de la matinada de diumenge. A partir de diumenge, apunta el servei meteorològic, s’espera un canvi en la direcció del vent.
A les deu del matí s’ha registrat el valor més alt, de 979 µg/m3 PM10, que duplica la xifra fins ara més elevada -recollida l’11 de desembre del 2009-
Des del ministeri es recorda que les intrusions de masses d’aire amb pols provinents del Sàhara són naturals i força recurrents, ja que el vent eleva les partícules de pols i les transporta. No obstant, els nivells recollits aquest dissabte al matí són els més alts registrats a Andorra des que se’n va començar a fer el seguiment el 2005.
Així, a les deu del matí s’ha registrat el valor més alt, de 979 µg/m3 PM10, que duplica la xifra fins ara més elevada –recollida l’11 de desembre del 2009–. Aquest valor ha anat disminuint durant el matí i les previsions apunten que ho seguirà fent durant la tarda i, per tant, la qualitat de l’aire anirà millorant de forma progressiva.
Tot i això, des del Govern es recorda que a partir de 50 µg/m3 de PM10 es considera que el nivell de qualitat de l’aire és deficient o dolent. En aquest sentit, s’ha volgut recomanar les persones de risc que moderin l’activitat a l’aire lliure i a la ciutadania que eviti qualsevol acció que pugui afegir més partícules en suspensió a l’atmosfera. En aquest sentit, s’han anul·lat les enceses de foc previstes. Finalment, també cal tenir en compte que les partícules dipositades sobre el mantell nival poden interactuar amb aquest, afavorint-ne una ràpida transformació que podria afectar les condicions de qualitat i estabilitat de la neu durant els propers dies.
Comentaris (1)