Afectacions a les aigües i molèsties per soroll, les denúncies més habituals que rep Medi Ambient

El departament ha fet el seguiment d’un centenar de molleres durant el 2020 i ha fet la neteja i el manteniment de la vegetació de ribera amb el control de 27 quilòmetres de rius i torrents que han permès retirar 400 tones de material vegetal

Comentaris

Una de les molleres que es té sota control.
Una de les molleres que es té sota control. MEDI AMBIENT

Afectacions a les aigües i molèsties per soroll són les denúncies més habituals que rep el ministeri de Medi Ambient. Durant l’any passat, el departament va rebre 114 denúncies, 81 de les quals són denúncies, queixes i avisos telefònics o per xarxes socials per afectacions a les aigües i molèsties de soroll i 33 són fotodenúncies, majoritàriament per residus abandonats i contaminació de les aigües superficial. Així s’indica en el balanç de les accions dutes a terme durant l’any 2020 en el marc de l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra (ENPA) 2012-2020.

En aquest balanç, i entre altres coses, es destaca que al llarg de l’any passat s’han desenvolupat diferents objectius de l’estratègia 2012-2020, com són fer el seguiment d’un centenar de molleres amb la finalitat d’actualitzar-ne l’estat, constatant la bona conservació dels hàbitats presents.

També, com cada any, s’ha continuat fent la neteja i el manteniment de la vegetació de ribera amb el control de 27 quilòmetres de rius i torrents que han permès retirar 400 tones de material vegetal. Així mateix, s’han restaurat prop de 1.000 m2 de marges de rius amb estaques de diferents espècies de salzes, enguany al riu Valira del Nord (quatre zones del camí ral entre Arans i les Salines) i al Valira d’Orient (zona del Tarter).

Durant el 2020 s’han realitzat diverses tasques de manteniment i reparacions de part de les teulades, finestres, llums i plaques fotovoltaiques i s’han fet tasques de neteja que han permès recollir 365 quilograms de deixalles (una reducció del 26% respecte al 2019)

Pel que fa a les accions relacionades amb la integració paisatgística d’infraestructures viàries, s’ha continuat fent el seguiment ambiental de les restauracions dutes a terme en alguns talussos de la carretera del port d’Envalira, i s’ha pogut comprovar el bon estat i la correcta evolució de la vegetació implantada durant les restauracions fetes el 2016 i el 2018. També s’ha continuat treballant també en el manteniment de les plantacions que es van fer el 2017 a la zona de la Duana del riu Runer, des de la rotonda de la depuradora fins a la frontera.

A nivell dels refugis no guardats, i tal i com es ve fent des de fa molts anys, durant el 2020 s’han realitzat diverses tasques de manteniment i reparacions de part de les teulades, finestres, llums i plaques fotovoltaiques i s’han fet tasques de neteja que han permès recollir 365 quilograms de deixalles (una reducció del 26% respecte al 2019). Quant a camins i senders, s’ha reforçat en alguns punts la senyalització de l’itinerari de la Coronallacs per millorar l’orientació dels usuaris. També s’ha dut a terme un estudi cartogràfic i sobre el terreny per crear dos variants del sender de gran recorregut GR11 per al tram que va des del refugi del Comapedrosa fins al poble d’Ordino, i un altra variant del GRT de les tres nacions pel que fa a l’etapa entre el refugi del Fourcat (França) i el refugi del Comapedrosa, per evitar el pas per Llorts.

Etiquetes

Comentaris

Trending