Possiblement, les pluges d’aquesta primavera hagi provocat que es parli menys de la sequera, però és important que es continuï aplicant les mesures d’estalvi d’aigua. El mes de maig ha continuat amb la tònica de precipitacions dels dos mesos anteriors. A l’Estació Central de FEDA es van recollir 124 litres per metre quadrat. Això fa que l’índex de precipitació (SPI) a sis mesos superi l’1, mentre a 12 mesos està a prop de l’1.
Pel que fa al recurs hídric, l’hidrograma a l’estació de Borda Sabater mostra el pic que habitualment es tenia al maig, malgrat que l’any passat es va avançar per les altes temperatures i la manca de pluges. Enguany, però, el que s’ha assolit, segons Travesset “està per sota d’altres anys i el cabal té un 35% menys d’aigua que període de referència”. En aquest sentit, destaca que en aquest mes s’han ajuntat les precipitacions i la fosa de neu, tot i que “el trasllat de la pluja fins al cabal és molt més lent perquè hi ha aigua que recarrega els aqüífers i no s’acaba veient”.
La bona notícia és que amb l’índex del cabal estàndard (SSFI) mostra uns valors normals a sis i a dotze mesos deixant enrere la sequera hidrològica i l’investigador de l’ARI+I assegura que “estem millor que l’any passat, però no per tirar coets”. No creu que a l’estiu es passin dificultats, tot i que es preveu una disminució de cabal ara al juny, però pensa que serà inferior perquè encara queda neu a les muntanyes. Per aquest motiu, demana a la ciutadania que continuï amb les mesures d’estalvi perquè si mirem els gràfics i els comparem amb els darrers dos anys ens indiquen “que hem de continuar estant alerta”.