L’observatori del primer semestre ha revelat que el 85% de les persones enquestades, i extrapolable a la població en general, es mostra favorables a què Andorra esdevingui reserva de la biosfera, davant del 3,5% que es mostra en contra i l’11% que no es pronuncia al respecte. Entre aquells que es mostren desfavorables, la principal raó que esgrimeixen, en un 21%, és que és incompatible amb el sistema econòmic actual; això com, en un 18%, que el país no compleix amb les condicions. Ja en menor mesures, també indiquen l’afectació que pot tenir pels boscos i el medi ambient, l’excés de vehicles i construcció o que fa falta més informació, entre altres aspectes.
Si ens fixem en els col·lectius que més a favor i en contra es mostra sobre aquest tema, en el primer grup hi trobem les persones entre 30 i 44 anys, que, alhora, també són els que més en contra es noten de tots els grups d'edat que han respost a l'enquesta. De fet, en aquesta temàtica són els que tenen una proporció més baixa de no contestats. D'altra banda, francesos, persones amb estudis universitaris, directius, propietaris i comandaments intermedis i professionals i tècnics són els que més suport donen a la iniciativa.
Només el 56,1% afirmen saber que Ordino va rebre la distinció de reserva de la biosfera el 2020
Precisament sobre aquest tema, però centrant-se en la declaració d’Ordino com a reserva de la biosfera l’any 2020, només el 56,1% dels enquestats han reconegut que són coneixedors d’aquesta distinció, mentre que el 43,5% no en tenien ni idea i el 0,4% no han contestat.
En aquest sentit, el grau d'estudi sí que influeix, ja que els que han cursat una carrera universitària, són directius, propietaris o comandaments intermedis i professionals i tècnics han indicat que ho saben, mentre que els treballadors no qualificats, els que menys. Per nacionalitat, espanyols i andorrans són els més entenedors del tema, per davants dels francesos i d'altres nacionalitats que es troben a l'extrem oposat.
Ja més concretament, quan Andorra Recerca + Innovació demana per Programa MAB (persones i biosfera), que té com a objectiu establir una base científica per millorar la relació entre les persones i el seu entorn, aquest desconeixement augmenta fins al 64,5%, mentre que el 27,9% n'ha sentit parlar i només un 7,4% ha sentit a parlar i el coneix.
Universitaris i andorrans els més crítics amb la gestió del medi ambient
Tot i que un 78% de les persones enquestades consideren que la qualitat del medi ambient és bona o molt bona, hi ha 22% que la troben regular, dolenta o molt dolenta. Entre els més crítics es troben els que tenen estudis universitaris i els andorrans.
De fet, des del darrer observatori que es va fer la mateixa pregunta, la percepció que es bona o molt bona ha millorat en quatre punt respecte el 2020, passant del 73,9% al 78,3%. Una augment que ve acompanyat per una disminució de les persones que la veuen regular i de dolenta. De fet, des del darrer observatori que es va fer la mateixa pregunta, la percepció que és bona o molt bona ha millorat en quatre punts respecte al 2020, passant del 73,9% al 78,3%. Un augment que ve acompanyat per una disminució de les persones que la veuen regular i de dolenta.
Aquest fet es veu reflectit en què el 63% de les persones consideres que es prenen les mesures necessàries per conservar-lo, mentre que el 29% opinen el contrari i el 6%. Una visió que no ha experimentat un canvi significatiu des del 2020.
El 75% de les persones asseguren que es nota el canvi climàtic a partir de la tempertura, els canvis en les estacions o els fenòmens meteorològics
Finalment, i respecte al canvi climàtic, el 75% afirma que el percep, pel 22% que no. Una xifra que ha experimentat un creixement del 65% si es miren les dades del 2014. Les temperatures, els canvis en les estacions o els fenòmens meteorològics són alguns dels efectes anomenats.
Precisament aquest augment de la percepció que el canvi climàtic és una realitat ha portat que la gent, en un 89,1%, considera que cal prendre mesures. Entre aquestes anomenen la reducció de la mobilitat o utilitzar transports més ecològics (bicicleta, a peu o transport públic), millorar la gestió del reciclatge o la utilització d’energies renovables.
Comentaris (15)