Martínez Benazet assegura que els sanitaris cubans tenen “un gran coneixement clínic”

Professionals del SAAS admeten que ara no és moment de polèmiques però reclamen que es posin les titulacions del personal caribeny sobre la taula per acabar amb falsos debats

-
Tenen “un gran coneixement clínic”, però la tecnologia és una altra cosa. Ara, després d’una setmana d’integració i formació hospitalària, el procés, “pel que tinc entès, s’ha produït sense incidències”. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, visiblement molest i nerviós, ha volgut treure ferro a les dificultats que hi ha amb una part, que no pas tota, de la brigada sanitària vinguda de Cuba. El titular ministerial ha tornat a agrair la presència de la delegació caribenya i ha assegurat que “són professionals de la salut” que han vingut a atendre malalts i no pas a fer de cuidadors.

L’Altaveu va publicar aquest dijous que més integrants de la brigada sanitària del que es podia pensar no tenien la capacitació necessària per estar en primera línia d’atenció sanitària. El ministre, a la seva manera, ho ha volgut negar tot atribuint qualsevol discrepància al fet que “potser les seves tècniques” no són les que s’usen al Principat. I “òbviament la seva tecnologia es diferent de la nostra” i les “pràctiques mèdiques” presenten diferents matisos. “Però no cal donar-hi més voltes.”

Martínez Benazet ha explicat que es va demanar la col·laboració de Cuba per poder reforçar àrees com l’UCI i la medicina interna. I que els professionals que han arribat a Andorra tenen “molt èxit amb els criteris clínics”, amb persones “molt vàlides” i que posen “tot el cor” en la feina que fan. I que si s’han ubicat alguns d’ells al Cedre no és per fer atenció geriàtrica sinó per assumir la planta d’hospitalització que per a pacients Covid s’ha muntat al centre sociosanitari. 

Diversos professionals del SAAS han tornat a insistir que no hi ha cap dubte de la bona voluntat i capacitat de treball del personal cubà. Però una altra cosa és el coneixement tecnològic, les capacitats reals per intubar o saber dur a terme una profusió amb èxit. En qualsevol cas, han assegurat les fonts, en plena voràgine de la crisi sanitària no és moment de fer polèmiques. Però també fan un clam les fonts: que es posin les titulacions de tots plegats sobre la taula i que, si és el cas, es tanquin possibles falsos debats.