Martí i Torres Falcó van convocar la plataforma després de rebre una carta de la ministra responsable de l’àrea de transports del govern francès en què descartava que la ‘seva’ aviació civil fes cap informe dels informes tècnics dels quals ja disposa el Govern. Justament, d’aquests informes el cap de l’executiu i el ministre n’han lliurat una còpia en paper a la plataforma. Entre la documentació entregada, però, no hi ha la carta de l’executiu francès. De fet, ha estat davant la negativa de França de fer la valoració dels informes que ara tot el procés es retarda una mica. El Govern està recopilant la informació necessària per encarregar a una empresa privada i independent francesa experta en la matèria l’informe que pretenia que fes l’aviació civil gala. D’aquí que el mandatari governamental hagi insinuat que difícilment adjudicarà ell els treballs. És a dir, la construcció de l’heliport. Però tampoc no hi vol renunciar obertament. Seria assumir un tercer fracàs per al mateix equipament en encara no vuit anys.
Els veïns consideren que els mandataris governamentals, que no s’han compromès a res i han lliurat la documentació que es té fins ara en paper, “l’únic que han fet és complir l’expedient”
Sense comprometre’s realment a res, Martí hauria indicat, segons fonts properes a la reunió, que ell vol deixar com a mínim enllestits tots els informes haguts i per haver per tal que l’executiu vinent pugui prendre la decisió definitiva. En certa manera, el polític escaldenc, que té persones molt del seu entorn entre els més grans opositors al projecte de les Tresoles, el que pretén més enllà de passar la responsabilitat és convertir novament l’heliport en tema electoral. Però ara ja no la infraestructura global. L’emplaçament. Les Tresoles sí, les Tresoles no. El cap de Govern en cap moment de la trobada s’ha posicionat en contra del projecte. Ben al contrari, ha vingut a dir que l’impacte de l’heliport seria molt minso. Però la defensa aferrissada del mateix l’ha fet sense embuts el ministre d’Ordenament Territorial.
Torres Falcó ha estat d’allò més vehement garantint que la seguretat està totalment assegurada i que l’emplaçament és idoni. Tan a ultrança ha esta la defensa ministerial que fins i tot algun dels assistents han atacat al titular d’Ordenament, a qui acusen de ser el veritable promotor de l’equipament. De fet, la sensació dels representants de la plataforma era que havia estat més aviat el propi Martí qui havia ‘obligat’ Torres Falcó a rebre el col·lectiu veïnal. Entre altres coses perquè s’havia compromès, això sí, el ministre, a fer-los arribar tota la documentació i han anat passant les setmanes i les setmanes i no ho havia dut a terme.
Algun dels presents ha demanat sense embuts si es podia saber de qui són els terrenys adjacents o propers a la zona on s’hauria de desenvolupar l’heliport. Martí ha tallat ràpidament la interpel·lació lamentant certes insinuacions i remetent els veïns a acudir al cadastre de la parròquia d’Encamp, que el cap de Govern ha garantit que és public, per després, superposant el cadastre i la unitat d’actuació de les Tresoles saber exactament a qui correspon què. I és que fa temps que propietaris i veïns d’edat avançada tant d’Escaldes com d’Encamp asseguren tenir el record que a la zona hi havia terrenys que actualment entroncarien amb la família política del ministre. Tot rumorologia i llegendes urbanes. Però davant el convit de Martí a acudir al cadastre comunal encampadà, la plataforma farà la consulta.
El ministre d’Ordenament Territorial ha estat qui més fermament ha defensat l’emplaçament assegurant que tots els estudis deixen clar que la seguretat és absoluta i l’indret
I és que segons les fonts veïnals consultades, malgrat que Toni Martí sembli que hagi posat al ralentí el projecte, situació que els assistents a la trobada d’aquest divendres diuen que no casaria ni gens ni mica amb la voluntat del ministre, no les tenen pas totes. D’aquí que “no deixarem de lluitar” i continuaran fent accions per, no només fer sentir la seva veu i mostrar la seva discrepància i oposició al projecte si no per explicar, a més, que l’emplaçament no és gens convenient pels riscos associats que comporta en haver-hi una central elèctrica, de fet, la central central de FEDA, a tocar del que hauria de ser el futur heliport.
I més enllà de l’equipament heliportuari, Martí, que no s’ha volgut endinsar en debatre sobre altres possibles emplaçaments anteriors de l’heliport, com tampoc ho ha fet Torres Falcó, hauria mostrat clars símptomes d’esgotament. De la legislatura i d’ell personalment. De fet, segons algunes fonts presencials, el cap de Govern hauria reconegut a alguns dels assistents que si ara pogués tornar-se a presentar des del punt de vista legal, tampoc no ho faria. Per l’esgotament físic i mental que pateix i pel fet que hi ha massa projectes i especialment massa col·lectius que se li giren en contra.