Martí assegura que es demanarà una excepció a la UE per no haver de ‘respectar’ la lliure circulació de persones

El cap de Govern defensa en una entrevista en un mitjà francès la necessitat d’arribar a acords amb la Unió Europea per tal que els agents econòmics del Principat tinguin accés al mercat únic

El cap de Govern, Toni Martí, durant l\'entrevista realitzada per Sébastien Berriot.

El cap de Govern, Toni Martí, insisteix en què les diferències entre Catalunya i Espanya s’han de dirimir per la via política sense entrar a valorar, però, el fet que diversos dirigents polítics catalans estiguin empresonats per defensar el projecte independentista. Martí afirma també que es demanarà una excepció a la UE per no haver de ‘respectar’ la lliure circulació de persones. El màxim responsable de l’executiu fa aquestes apreciacions i d’altres, especialment en relació amb les negociacions que Andorra manté amb Brussel·les, en el marc d’una entrevista concedida al mitjà francès France Bleu Roussillon.

Martí insisteix durant l’entrevista realitzada pel periodista Sébastien Berriot en els esforços que ha fet Andorra per frenar el contraban de tabac i les reformes legislatives, “sobretot en matèria penal”, que s’han dut a terme al Principat. El discurs del cap de Govern durant tot l’interviu no s’allunya d’allò ja conegut i remarca que la negociació amb Brussel·les o la intenció d’acostar-se a Europa ve de lluny tot i que les converses més formals s’hagin establert des del 2015. Tot plegat hauria de fer que els actors econòmics del país, com ara els bancs, puguin tenir accés amb més facilitat al mercat europeu.

El màxim responsable de l’executiu insisteix en la transitòria de 30 anys sobre el tabac i evita pronunciar-se sobre les queixes de Porta en relació amb la divisió territorial

El tabac, evidentment, és un dels punts d’interès de la premsa francesa, sobretot per l’impacte que té al sud del país. En aquest sentit, Martí remarca novament la suposada transitorietat de 30 anys que la UE concediria a Andorra a canvi que aquesta mercaderia passi a formar part també de l’acord. Trenta anys en què segons Martí el Principat podrà continuar fixant els preus del tabac i les taxes que hi vagin associades. Això sí, mantenint sempre el diferencial de preus al mateix nivell que en l’actualitat, en tot cas, la distància no podria ser mai més gran respecte de França.

Respecte de l’acord d’associació, i en relació amb la lliure circulació de persones que tot just ara es començarà a negociar, Martí remarca que Andorra haurà de demanar “una excepció” a la UE per tal de no haver d’aplicar la reciprocitat que en principi fixes aquest tipus d’enteses. “La gent ha d’entendre que no és el mateix que els 75.000 ciutadans andorrans puguin viure en un continent de 500 milions d'habitants que no que aquests 500 milions de persones puguin establir-se en un país molt petit com el nostre”, remarca.

Durant l’entrevista, també es qüestiona Martí sobre els límits territorials i les queixes que hauria mostrat l’ajuntament de Porta perquè considera que Andorra se li ha ‘menjat’ una part del seu territori municipal. El cap de Govern no entra a parlar d’aquesta qüestió. Tot mostrant el seu respecte cap a les autoritats locals de Porta, Martí remarca que els pactes fronterers són fruit d’un “acord internacional” i que, per tant, “l’interlocutor” del Principat és la República francesa i no pas l’ajuntament en qüestió.

El mandatari escaldenc torna a reclamar “una solució política” per a Catalunya alhora que prefereix no referir-se als empresonaments de polítics

Finalment, France Bleu també s’interessa per la proximitat de Catalunya amb Andorra. Pel fet que hi hagi fronteres compartides enmig d’un conflicte com el que viuen Catalunya i Espanya. Toni Martí mostra la seva preocupació pel que està succeint tot recordant, però, que la seva formació, el seu bagatge acadèmic, és més proper a França que no pas a Espanya. En un parell d’ocasions insisteix que cal “una solució política” i sobre el fet que hi hagi polítics catalans a la presó explica que “jo no em pronuncio mai” sobre resolucions dels jutges. I insisteix: “Si no comento les decisions judicials a Andorra, menys encara ho faré sobre les d’altres països”.

 

Etiquetes: