Encara que no havia descartat poder celebrar aquest debat durant el període de sessions actualment en curs i, per tant, fer-lo a finals de juny, el fet que hi hagi “tota una sèrie de lleis en tràmit per a la seva aprovació”, segons que ha recordat la subsíndica general, Mònica Bonell, després de la reunió de la junta de presidents ha fet aconsellable posposar el que sol ser un debat major en el curs polític anual fins al mes de setembre. “Li era igual fer-lo al juny que al setembre”, ha afirmat Bonell, que ha explicat que es guanya una mica més de temps perquè les respectives comissions parlamentàries puguin avançar feina.
El màxim responsable executiu va avançar fa poc més d’una setmana que serà en el decurs d’aquell debat que comunicarà quan caldrà anar a les urnes
La subsíndica ha reconegut, òbviament, que no pas totes les lleis que actualment ja estan a tràmit parlamentari es podran aprovar abans de l’estiu. “D’aquí al juliol hi haurà molts temes que aniran avançant, però altres aniran al següent període de sessions”, ha especificat Bonell que ha assegurat que la majoria demòcrata treballarà tant com sigui possible perquè les lleis es puguin aprovar el més ràpidament possible però que com que també hi ha altres formacions en el tràmit parlamentari i la discussió en comissió es fa molt difícil poder preveure quins temes avançaran del tot i quins altres trigaran més.
Toni Martí va assegurar que seria durant el debat d’orientació política -que convertiria en un balanç del seu mandat i el primer acte electoral demòcrata- que anunciaria la data de les eleccions. I que les convocaria amb suficient temps perquè totes les formacions que vulguin concórrer als comicis tinguin marge per preparar-se. Si a mitjan setembre anuncia eleccions per al desembre com ara per ara és previsible que passi, certament donarà més marge del que la legislació estableix. Però tampoc no és un període excessivament més ampli. Diverses fonts han explicat que el cap de Govern intenta guanyar temps davant les dificultats que aparentment està tenint Demòcrates per Andorra (DA) per trobar un candidat de consens.
El mandatari escaldenc guanyaria temps, també, per triar el seu successor; el seu preferit, Xavier Espot, hauria declinat, i queden en la 'pugna' Vicenç Mateu i Jordi Cinca
El preferit de Toni Martí i l’home que feia més peça sense tancar files del tot, l’actual ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, hauria declinat, ara per ara, assumir el repte d’agafar el relleu de l’indiscutible líder taronja. Davant d’aquest escenari, hi ha dos candidats possibles que prenen força. El síndic general, Vicenç Mateu, i el ministre de Finances, Jordi Cinca. El primer té el suport de la Mitra. L’entorn coprincipal hauria mogut fils des de fa temps per situar Mateu com a candidat demòcrata.
Davant d’aquest, que no és una opció que satisfaci Martí i que tampoc acaba de tancar files, hauria recobrat força un Cinca que juga la carta que tots els processos judicials que s’han endegat contra ell s’han arxivat. No obstant això, l’ombra dels trets que va rebre al seu domicili de la Massana i que no s’han aclarit mai continua sent molt allargada. Però entre el síndic i el titular de Finances, Martí es decanta clarament pel segon. I a l’expectativa, sense fer ara gaire soroll i esperant poder treure el cap entre el desgavell, hi ha el ministre d’Economia, Innovació i Competitivitat, Gilbert Saboya.