La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, vol que Progec, l’empresa adjudicatària de les obres de la façana dels Serradells on es va originar l’incendi que va malmetre bona part de la instal·lació, especialment la piscina, accepti fer-se càrrec de la reparació dels danys que no queden coberts per les asseguradores de la corporació. Així s’ha demanat a la constructora, que haurà de donar una resposta abans que es decideixi el concurs per a la reconstrucció global del centre esportiu. Seria, a l’entendre de la mandatària, la millor solució a tot l’afer, un cop acceptat l’acord amb les companyies d’assegurances, que suposarà el cobrament immediat de 4,2 milions d’euros.
Aquest pacte s’ha validat aquest dissabte en sessió de comú, convocada d’urgència. Tal com ha explicat prèviament Altaveu, dels 6 milions en què estan peritats tots els danys causats per les flames, les companyies contractades per la corporació per assegurar la instal·lació només acceptaven fer-se càrrec dels 4,2 en què es valoraven aquells provocats a les zones del centre que no entraven dins les obres de remodelació de la façana. Els 1,8 restants les asseguradores entenien que no els corresponien perquè es tractava de danys a una zona amb uns treballs en marxa i, interpretant la Llei de contractació pública, no entrava en la cobertura de les pòlisses perquè la responsabilitat sobre ella era de l’empresa constructora.
Després de setmanes de negociacions, s’ha tancat un acord que Marsol considera positiu. En primer lloc, perquè el comú cobra ja els diners que necessita per tirar endavant la reconstrucció. En segon, perquè es reserva el dret de poder reclamar posteriorment a les asseguradores si les negociacions amb Projec no prosperen. És a dir, “tenim la possibilitat de demanar a la Batllia que digui si aquesta interpretació és o no correcta”, ja que “els nostres assessors ens diuen que podria no ser així”.
Les tres asseguradores comunals paguen 4,2 milions i ara reclamaran aquesta quantitat a la constructora i altres responsables del sinistre
Per tant, un cop aprovat l’acord, el comú cobrarà aquesta quantitat. Per la seva banda, les asseguradores –són tres- iniciaran el procediment judicial per reclamar aquesta xifra als responsables de l’incendi en el que tot apunta, i així ho ha admès Marsol, es pot convertir en un llarg litigi a tribunals perquè Projec és només una de les empreses concernides. Bona part dels treballs, com ara els de serralleria que van acabar provocant l’incendi, o els de seguretat, estaven subcontractats.
El comú té el dret de reclamar a les seves asseguradores els 1,8 milions restants, però es tractaria d’un darrer recurs. Abans, així ho ha apuntat la cònsol, vol esgotar la via de la constructora. La sortida que més convenç a la majoria comunal és la que ja s’ha proposat, via carta, a Progec: que es faci càrrec de la reparació de la part de façana malmesa i que, de fet, acabi tot el treball encomanat en el seu dia, sense que això suposi cap cost addicional pel comú. De fet, el concurs per a la reconstrucció del centre ja preveia aquesta possibilitat, perquè es va dividir en dos lots: un referent a la façana i l’altre a la resta de la instal·lació.
Per tant, ara la pilota està a la teulada de Progec. Si l’empresa accepta la proposta del comú, es mantindria el contracte fet en el seu dia per a la reforma de la façana. En cas contrari, i així s’aprovarà properament en una altra sessió de comú, la junta de govern del comú tindrà la facultat de resoldre’l i, a partir d’aquí, s’obriria una via judicial per reclamar els danys. Preguntada sobre quina predisposició veu en la constructora, Marsol ha dit que “puja i baixa” però ha defensat que seria “el millor” per a totes les parts. L’empresa haurà de decidir abans de la resolució del concurs per a la reconstrucció. L’obertura de plecs està prevista pel 23 de gener.
Una sessió extraordinària també per la tensió entre majoria i minoria
La sessió de comú extraordinària ha estat tensa. I és que des de la minoria socialdemòcrata s’ha criticat amb duresa tant “una urgència que no és procedent” com “la manca d’informació” amb la qual han hagut d’afrontar el debat. De fet, han acabat votant en contra tant d’acceptar la inclusió dels diferents punts de l’ordre del dia com de tots ells. Dolors Carmona ha lamentat que “ens hauria agradat treballar conjuntament” perquè “els Serradells no és només de la majoria”. Sobre el fons de la qüestió, la consellera del PS ha apuntat que “no entenem per què les asseguradores no es fan càrrec del 100%” i ha retret que el plec de bases del concurs de la reforma de la façana no fos “més exigent” amb l’empresa a l’hora de garantir la seguretat i les cobertures en cas de possibles sinistres. Marsol no ha amagat que les crítiques li han molestat i ha defensat que “portem un any treballant en aquest assumpte i no hi ha cap precipitació”. A la vegada ha defensat que “tothom està informat i se’ls ha explicat fil per randa”.