Macron anuncia a Espot i Suñé una visita al Principat entre l’11 i el 13 de setembre

El cap de Govern i la síndica general es reuneixen durant tres quarts d’hora a l’Elisi amb el president de la República francesa i Copríncep andorrà

El cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, amb el Copríncep Emmanuel Macron al mig.
El Copríncep francès, Emmanuel Macron, té previst visitar el Principat entre l’11 i el 13 del setembre vinent. Així ho ha comunicat Macron al cap de Govern, Xavier Espot, i a la síndica general, Roser Suñé. Tots tres s’han reunit aquesta tarda a l’Elisi, en una visita de marcat to institucional però en què també s’han plantejat qüestions més de detall com l’estat de les negociacions amb la Unió Europea (UE) o la necessària millora de l’RN-20 per evitar ensurts com el sofert durant més de dues setmanes pel Pas de la Casa pel tall a l’altura del pont de la Mina.

Espot i Suñé han fet la primera visita institucional al president francès, cap d’Estat andorrà, d’ençà que han estat elegits pels respectius càrrecs que ocupen. Malgrat que la trobada, de tres quarts d’hora i iniciada amb força retard, ha tingut molt d’institucional -el cap de Govern ha aprofitat per exposar-li el resultat electoral i la configuració governamental amb la coalició que s’ha hagut de formar per assegurar l’estabilitat- ha servit també perquè Macron anunciés la seva disposició de visitar Andorra, un fet que “em fa especial il·lusió a nivell personal”, segons que ha reconegut Xavier Espot.


Un moment de la trobada entre Espot i Macron a l'Elisi. | SFGA / EFE / FPérez

Evidentment, és molt aviat per saber com anirà la visita i establir-ne l’agenda. Ni tan sols és clar que siguin tres dies i dues nits. El Copríncep hauria expressat a Espot i Suñé que té agendada la seva visita de mandat al Principat entre l’11 i el 13 de setembre. A partir d’aquí, els respectius equips de protocol han de treballar per definir el programa exacte de la visita i establir exactament com i quan es farà l’estada del líder del moviment En Marxa a Andorra. La UE, l’ensenyament del francès, l’organització de la Cimera Iberoamericana o la candidatura dels monuments del romànic a la Unesco també han estat qüestions tractades.

Dels temes que s’han posat sobre la taula, Espot ha explicat que probablement ha estat “l’aproximació a Europa”. S’hauria repassat la transitòria concedida en matèria de tabac lligada a enfortir la lluita contra el contraban del tabac i s’hauria parlat de les negociacions que s’han d’entaular pel que respecta a les tres llibertats més enllà de mercaderies. Macron hauria donat, segons el cap de Govern, “suport a la política equilibrada i ponderada” que intenta instaurar l’executiu, entenent el polític francès que Andorra necessita negociar un encaix específic, per exemple, en qüestions com la de la lliure circulació. 

El president francès hauria ofert col·laboració en matèria de seguretat davant la celebració a Andorra de la Cimera Iberoamericana

No obstant això, Macron també hauria deixat clar que les pretensions andorranes no poden comportar renuncies als principis bàsics europeus. Espot ha assegurat que el Copríncep en cap cas ha retret a Andorra el que altres dirigents francesos sí que han expressat altres vegades: l’excessiva dependència d’Espanya. Que no hi ha hagut retrets en seria l’exemple, per exemple, el fet de seguir mantenint una clara aposta per l’ensenyament francès al Principat, justament per mantenir l’equilibri entre els dos veïns andorrans.

Un altre element important seria la col·laboració que França està disposada a oferir en matèria de seguretat en relació amb la celebració de la Cimera Iberoamericana. Espot considera l’oferiment “molt interessant” i que caldrà valorar, entre altres coses perquè el Principat té amb l’Estat francès un conveni vigent en matèria de seguretat que amb Espanya encara no està en actiu. El cap de Govern creu que no hi hauria inconvenient en fer una seguretat coordinada entre forces espanyoles (amb qui en principi s'havia tractat la qüestió), franceses i les pròpies del país, tot reconeixent, com ha reconegut Espot, que és inassumible per Andorra en solitari garantir la bona marxa de l’esdeveniment.

Macron, Espot i Suñé han parlat també d’aspectes relacionats amb la lluita vers el canvi climàtic, el president francès “ha pres nota” de la situació que presenta l’RN-20 i els problemes que genera a Andorra en situacions com les viscudes no fa pas massa setmanes i s’ha posat sobre la taula la candidatura d’Andorra monumental que es vol presentar a la Unesco i de la qual també forma part el castell de Foix. Segons el cap de Govern, Macron hauria vist molt interessant el projecte i s’hauria compromès, també, a fer-hi costat.

Etiquetes: