L’únic empresonat per ara pel robatori a Magatzems Coma està ‘fitxat’ pels mossos d’esquadra per haver comès diversos furts tant a la Seu com en d’altres indrets del Pirineu. Al marge de l’assalt a les instal·lacions del Cafè el Conseller, sobre el qual encara hi ha molts serrells per lligar, a l’home se li imputen set robatoris més. El perjudici que hauria causat se situa a l’entorn dels 120.000 euros, la meitat dels quals s’haurien sostret a l’empresa del carrer Esteve Dolsa d’Andorra la Vella.
L’home, andorrà d’una trentena d’anys, amb diversos antecedents, va ser enviat a la presó pel batlle de guàrdia diumenge a la tarda després que la responsable judicial de la instrucció li passés el cas. Ell i dos homes més, tots entre 29 i 39 anys i residents al Principat, havien estat detinguts divendres a la tarda per ordre judicial, després d’una investigació oberta poc després del robatori a les instal·lacions de Magatzems Coma, que cronològicament se situa en el cap de setmana que va anar a cavall del 16 i el 18 de març.
Sobre l’assalt a les instal·lacions de l’empresa cafetera hi ha encara molts detalls per aclarir i no es descarta la intervenció de persones que no han estat arrestades
Arran del furt amb força a Cafè el Conseller, i davant el sistema emprat tant per trencar el pany de la porta -que coincidia amb altres furts amb força comesos en establiments comercials del país- com, després, per obrir la caixa forta, una de les que hi havia a les instal·lacions de l’empresa, la policia va començar a analitzar persones amb antecedents al Principat i rodalies que haguessin dut a terme amb anterioritat actuacions similars. L’operació es va batejar amb el nom d’Oxitall perquè va ser justament el sistema emprat per obrir la caixa forta: amb bufadors, tallar la porta per l’oxidació del metall sotmès a altes temperatures.
Les fonts consultades han assegurat que es van anar reduint els sospitosos fins a identificar l’ara empresonat. A partir d’aquí, agents de la policia van anar fent seguiments, el que va permetre situar el principal responsable del grup i ara per ara únic empresonat amb els altres dos detinguts. Mai junts, normalment per separat. Les fonts consultades han assegurat que tampoc no se’ls va enxampar mai en delicte flagrant, però sí en zones que abans o després d’haver-hi detectat la presència dels homes s’hi havia comès un robatori.
Finalment, divendres van ser detinguts tots tres (la policia els va anar a buscar expressament per separat) i diumenge van passar a disposició judicial. Els indicis sobre la participació en la comissió de furts, almenys en grau de temptativa, no haurien estat suficients en dos dels casos perquè la Batllia en decretés l’empresonat. Això sí, els va processar i la investigació continuarà oberta. Com resten oberts encara molts aspectes sobre el robatori a Cafè el Conseller.
Un dels dubtes per aclarir és com és que els lladres van actuar als Marginets un cap de setmana que la caixa forta havia experimentat una entrada extraordinària de diner en efectiu
Les fonts consultades han assegurat que sobre el principal responsable i alhora únic empresonat hi ha proves concloents de la seva participació en alguns dels furts que se li imputen. En total, se li atribueixen vuit robatoris. El jove és conegut de la policia i també és conegut pels mossos d’esquadra. De fet, algunes fonts han assegurat que és possible que quan hagi rendit els comptes que li pertoqui al Principat pels delictes que suposadament hagi comès, és possible que Espanya també estigui interessat en la seva extradició per qüestions que hi hauria pendents i estarien vinculades amb ell.
A Magatzems Coma, l’empresonat no hi hauria actuat en solitari i tampoc no és gens clar que ho fes acompanyat amb cap dels altres dos detinguts, processats i alliberats, que el principal responsable de la trama intentava atraure cap als seus ‘negocis’. Les fonts consultades no han descartat que a les instal·lacions de Cafè el Conseller hi participessin altres persones, probablement foranes, i que ja haurien fet desaparèixer el botí, que s’hauria aproximat als 60.000 euros.
Justament, un dels elements que no s’ha acabat d’aclarir i que continua sota investigació judicial és com és que els lladres van triar el cap de setmana que van escollir per assaltar el magatzem i no ho van fer un altre dia. I el dubte existeix perquè segons les fonts consultades, just el divendres abans d’aquell cap de setmana, responsables de l’empresa van cobrar quantitats importants en metàl·lic que van dipositar en una de les caixes fortes del magatzem. S’intenta aclarir, doncs, si hi va haver alguna mena de comunicació per part d’algú cap als lladres. Cap dels tres detinguts no hauria treballat mai a Cafè el Conseller ni, d’entrada, se’l vincula per res amb l’empresa. Com a mínim els dos alliberats tenien una activitat laboral ordinària que van anar complint sense ensurts.
Comentaris