La formació liberal va entrar divendres a Sindicatura una pregunta sobre la reunió mantinguda per dos responsables informàtics de Banca Privada d’Andorra, dos policies nacionals espanyols i l’agregat d’interior a l’ambaixada, Celestino Barroso. L’existència de dita trobada quedaria reflectida en un document intern del servei de seguretat de la legació diplomàtica i va ser desvetllada per l’Altaveu dijous passat. Gallardo ha mostrat la seva “preocupació” per un fet que pot suposar “una gran humiliació per al país”, tot recordant que “una cosa és col·laborar i l’altra, sotmetre’s”. I ha lamentat “massa influència de l’Estat espanyol” en moltes de les decisions adoptades pel Govern.
La pregunta parlamentària no l’ha de respondre el Govern fins el 8 de novembre. Per això esperen els liberals que l’executiu, d’una manera o altra, es posicioni abans, fet que “no invalida la pregunta”. Però és que a parer de Gallardo, les explicacions, des de divendres a dilluns, ja s’haurien d’haver donat. “Per notícies menys important” l’executiu ha emès notes de premsa i ha donat les explicacions que el president liberal exigeix ara. Jordi Gallardo pretén que s’aclareixi si l’entrega de dades per part dels informàtics de BPA -que una vegada ja intervinguda per l’administració van acudir a l’ambaixada amb un disc dur de gran capacitat- es va fer amb el control pertinent, amb les autoritzacions degudes, si va autoritzar l’INAF, si van ser autoritats judicials… que s’expliqui com pot ser que agents policials espanyols entressin al país… En tot cas, i “sempre que sigui cert”, tot plegat evidencia “una manera de procedir molt matussera”.
Gallardo creu que de la informació apareguda fins ara es demostra en certes qüestions lligades al ‘cas BPA’ “una maner de fer matussera” i amb “absència de rigor”
Gallardo no s’ha mostrat pas contrari a col·laborar amb les autoritats judicials de qualsevol altre país, però respectant “el principi fonamental de respecte i lleialtat institucionals, d’independència i sobirania”. Uns principis que s’haurien pogut veure vulnerats de mala manera en aquesta ocasió. “Hi va haver una situació molt greu de submissió per part de les autoritats andorranes” si es va fer el lliurament d’informació de manera conscient o “una gran incompetència si no ho sabien”. En tot cas, siguin quines siguin les explicacions que es donin, no es descarta demanar responsabilitats polítiques “per la mala imatge” d’Andorra que s’està projectant i la inseguretat jurídica que es crea.
El dirigent liberal ha recordat que el marc legal el març del 2015 era el que era, és a dir, molt més ferri que no pas d’ençà de llavors. I no hi cabien segons quina mena de col·laboracions, amb la qual cosa encara la manera de procedir, a banda de “matussera” o mancada “de rigor”, seria també de gran “immoralitat política”. Gallardo, ha reiterat durant diverses moments de la seva compareixença la seva “preocupació” per la situació originada i ha remarcat que “això no pot passar com una notícia més”, s’han de donar “les explicacions oportunes”.
El president del grup parlamentari liberal no ha volgut barrejar la qüestió de l’entrega de les dades de Banco Madrid -s’ha mostrat preocupat per saber fins on es va facilitar informació i ha assegurat no està al corrent de les contradiccions viscudes per alguns dels administradors de BPA nomenats per l’INAF- amb altres temes que poden vincular-se al procés sobiranista català com el recentment esborrat de llaços grocs a les carreteres andorranes per on va passar La Vuelta a Espanya. En general, però, sí ha remarcat la “massa influència de l’Estat espanyol”, de qui ha reclamat “respecte i lleialtat”.