El portaveu de la plataforma, Alfons Miralles, s’ha encarregat de fer l’explicació més global i tècnica sobre el projecte a partir de les dades que contenen els informes dels quals fins ara disposa el Govern i que els hi van ser lliurats fa una desena de dies. L’explicació ha estat complementada després amb l’aportació de la consellera comunal socialdemòcrata Cèlia Vendrell, el representant liberal a la corporació escaldenca, Marc Magallon, i el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que ha remarcat que “no hi ha cap estudi de viabilitat econòmica; tot plegat sona a caprici”. Cap representant de la majoria demòcrata del comú d’Escaldes no era present a la sala d’actes.
A banda dels portaveus antiheliport, a l’acte hi han pres part representants de Liberals, el PS i SDP i s’ha lamentat l’absència de membres de la majoria comunal o de DA
Justament, alguns dels presents a la reunió de poble han demanat si es podia explicar la posició de la corporació escaldenca entesa com la de la majoria. Miralles ha lamentat que no hi hagués cap representant demòcrata per explicar-se. I en la seva absència, el portaveu de la plataforma ha explicat que s’han reunit en dues ocasions amb els cònsols de la parròquia. “Les paraules són molt bones però en les dues ocasions ens van dir que no ens podien fer costat perquè els falten informes. Però no ens diuen ni quins informes ni quan els tindran”.
Miralles ha parlat de fets més que de paraules i ha recordat les dificultats que els van posar al comú l’abril de l’any passat per poder recollir signatures durant la diada de Sant Jordi o el fet que aquest mateix dimarts “han fet passar la crida a les 8 de la tarda (una hora abans de l’acte) amb un volum molt baix”. El resum del portaveu de la plataforma ha estat clar: “No tenim el suport del comú d’Escaldes ni el dels cònsols.” Però sí que ha quedat clar que les forces de l’oposició, valgui la redundància, s’oposen a un heliport que té el suport clar del comú de la majoria comunal d’Encamp però també força detractors entre els veïns de la Bartra o Valira Nova.
Els perills
Miralles ha explicat tot de dades que, en la seva majoria, ja han anat transcendint els darrers dies. Com per exemple el perill que suposa un heliport a tocar de la canonada de força de FEDA, el tub que fa baixar l’aigua des d’Engolasters fins a la central elèctrica. Un eventual accident podria fer abocar 10 milions de litres d’aigua en cinc minuts cap a zones habitades. El portaveu de la plataforma ha explicat que segons els ratis d’accidents, cada cinc anys n’hi podria haver un o que podrien arribar a haver-hi 66 vols diaris entre el dia i la nit.
Alfons Miralles ha recordat com de pendent és el terreny -més del 30%- o l’impacte acústic que suposaria, tot i que “no s’ha estudiat el soroll que farà mentre duri el vol”, un aspecte sobre el qual també ha incidit Marc Magallon, que ha explicat que, de mitjana, la contaminació acústica que s’hauria de suportar seria entre 10 i 20 decibels superior al màxim recomanable. Miralles ha explicat que la infraestructura quedaria a només cent metres del primer nucli habitat quan un reglament molt poc estricte com el que regeix a Catalunya obliga que hi hagi una distància mínima de 400 metres.
Miralles recorda que “les paraules (dels cònsols) molt bones” però que en el fons “no tenim el suport del comú” ni el dels seus principals dirigents
El portaveu dels antiheliport ha explicat també que els informes que s’han fet parteixen de la base que la infraestructura s’ubicaria “en una zona industrial dura, és a dir, on no hi ha veïns”, fet que s’ha encarregat de reiterar que no és cert. Alfons Miralles ha explicat que l’enclavament on estaria situat l’heliport, que no preveu cap alternativa que no sigui la carretera per aterrar en cas d’alguna dificultat, és tan encotillat que en cas d’èxit i necessitat d’ampliació, no es podria engrandir. “Tot plegat és molt forçat”, ha remarcat. Un fet sobre el qual també ha insistit la socialdemòcrata Cèlia Vendrell.
La consellera del PS a la minoria comunal escaldenca ha repassat dos informes encarregats pel Govern a l’aviació civil francesa. L’un del 2014 i l’altre del 2016. El primer analitzava deu ubicacions i en cap cas hi havia la de les Tresoles. Les dues que van obtenir millor puntuació va ser una de la Comella que la pressió veïnal va acabar invalidant i una altra a Engolasters que, ha recordat, mai no s’ha acabat de considerar. En qualsevol cas, s’ha fet un símil de valoració per a les Tresoles i s’arriba a la conclusió que obtindria una valoració de 7 sobre 20, la qual cosa, seguint els criteris emprats al seu dia pels francesos, el faria descartar.
També ha repassat el segon dels informes, ja dedicat a la ubicació ara controvertida. Vendrell ha repassat les conclusions per fer evident la debilitat d’uns arguments sobre els quals el Govern hauria bastit que França avalava al projecte. Però tant la consellera comunal del PS com Miralles han recordat que quan ha estat l’hora que l’executiu buscava el referendament de tècnics públics francesos, el ministeri responsable de transports del país veí ha declinat fer l’informe sol·licitat.
El portaveu de la plataforma també ha recordat que l’heliport seria més gran -uns 9.000 metres quadrats de superfície- del que inicialment s’havia dit i que suposaria un cost tres vegades més elevat d’allò que al principi s’havia indicat. De fet, Miralles ha estat molt més pessimista i ha assegurat que els deu milions dels quals ara es parla es podrien arribar a més que duplicar. Una consideració que també ha fet Víctor Naudi, que ha lamentat que “s’ha començat la casa per la teulada”, sense estudiar com es podrien enllaçar els vols amb altres heliports que haurien de ser internacionals en ser Andorra un país tercer i sense fer cap mena d’estudi sobre la viabilitat econòmica de l’equipament. Alhora, el parlamentari d’SDP creu que els espais projectats s’acabarien havent de fer molt grans atès que són molt minsos.
Els diversos ponents lamenten, per exemple, l’absència d’informes sobre l’impacte acústic real o que no s’hagi fet cap estudi sobre la viabilitat econòmica
Responent a preguntes dels assistents, entre els quals hi havia el president de Liberals d’Andorra i conseller general, Jordi Gallardo, o la primera secretària del PS, Susanna Vela, o la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili, Miralles ha explicat que el projecte no preveu espai perquè puguin aparcar possibles usuaris de l’heliport. Es projecta un aparcament per al COEX “que no sé què hi fa allà” i un altre espai “pels que hi vagin a treballar”.
Després que una assistent fes una observació del tipus “què volen, que vingui gent al país o és que la volen treure”, la també promotora de la plataforma Pilar Cortadella ha remarcat l’alt efecte contaminant del querosè, el carburant que usen els helicòpters. Finalment, un altre assistent ha demanat què més es podria fer, sobretot a nivell polític, per mostrar l’oposició al projecte. Miralles, que ha explicat que el cap de Govern, Toni Martí, els havia dit que seria difícil que l’heliport s’adjudiqui abans de les eleccions, ha afirmat que si es pren la decisió de tirar endavant l’equipament abans del procés electoral caldrà pensar accions més contundents.
I si no és així, que s’haurà d’exigir a les forces que concorrin als comicis, que “s’oposin negre sobre blanc en els seus programes electorals” a ubicar a les Tresoles un heliport. Fins i tot, que potser s’hauria d’arribar a debatre, ha afirmat una persona del públic, si realment cal la infraestructura, un equipament al qual no s’han oposat cap dels representants polítics que han pres la paraula.