L’exministra Meritxell Mateu “corrobora” que les negociacions amb la UE “no avancen” pel subsidi d'atur

La també antiga ambaixadora d’Andorra a Brussel·les afirma que la qüestió de les prestacions socials lligades a la circulació de persones estan suposant un escull en les converses per l’acord d’associació

Comentaris

-
-
L’exministra d’Afers Exteriors, exambaixadora d’Andorra davant la Unió Europea (UE) i exconsellera general de Demòcrates per Andorra (DA) Meritxell Mateu ha corroborat el que aquests darrers dies està advertint Socialdemocràcia i Progrés (SDP), que “no s’avança massa” en la negociació de l’acord d’associació amb Europa per les diferències que hi ha en matèria de seguretat social i de prestacions com ara la que reben aquelles persones que queden desocupades i que, essent nacionals d’un altre país, han d’acabar marxant d’allà on resideixen per tornar al seu lloc d’origen.

Mateu, durant una tertúlia a Ràdio Valira, ha afirmat que “dins el mercat únic i en relació amb la lliure circulació de persones implica la coordinació de les seguretats socials. I aquí la nostra CASS hauria d’anar alineada amb les disposicions de les altres seguretats socials. I aquí es on topen les negociacions”. L’exparlamentària demòcrata, que ha recordat que manté encara molts contactes a Brussel·les i que pel seu bagatge polític coneix el rerefons dels tractats europeus, ha participat en el programa radiofònic juntament amb el dirigent d’SDP Joan-Marc Miralles. I ha afirmat que “corroboro” les dificultats que han sorgit en la negociació amb la UE advertides pels progressistes.

Meritxell Mateu ha afirmat que de les quatre grans llibertats que són el pilar del mercat únic europeu, és la lliure circulació de persones “el moll de l’os de tot plegat” i la que pot plantejar més dificultats al Principat atès que aspectes com les mercaderies (amb l’acord duaner del 1990, ha recordat), els serveis i els capitals estaven ja fins ara més o menys solucionats i alineats amb paràmetres sinó homologats, sí homologables. En canvi, “la problemàtica és la lliure circulació de persones” i “costa fer entendre a Brussel·les” la posició andorrana i el fet que per a un país amb 35.000 assalariats, que hi hagi 300 baixes de cop pot suposar un gran daltabaix.

L’exministra ha assegurat que és del tot legítim que Andorra defensi la seva posició. Però també ha recordat que hi ha qüestions que els països de la Unió tenen molt clares i regulades. I que el fet que un país assumeixi prestacions de desocupació fins i tot quan un forà que ha cotitzat en aquell país però torna al seu d’origen està del tot acceptat. Sent molt gràfica, Mateu ha afirmat que “entrar a la UE no és agafar només allò que a mi m’agrada. Entres en un club. I quan entres en un club, aquest té uns estatuts i els has d’acceptar. Sí que potser en un moment donat, en el cas d’un club esportiu, et pots estalviar de pagar la sauna. Però quan tu demanes d’entrar en un club que ja té els seus estatuts no els esmenaran per tu”.

Alhora, l’expolítica demòcrata també ha tirat algun dard als deures en forma de previsió que no hauria fet sempre degudament la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. Així ha recordat que “la CASS ha viscut molts anys molt bé amb tots els temporers que han cotitzat i que després han marxat a l’Argentina i no han demanat ni ase ni bèstia”. Mateu també ha assegurat que hi hauria moltes coses que no sorprendrien tant com potser estan sorprenent i, fins i tot, causant un punt d'alarma, si s'hagués estat més divulgatiu i transparent. I s'hagués difós més clarament les implicacions que té associar-se amb la UE.

Etiquetes

-

Relacionat

La negociació de l’acord amb la UE forçarà el debat sobre la necessitat d’instaurar un subsidi d’atur
Víctor Naudi, que ja havia deixat anar el tema al Consell General, i Jaume Bartumeu han denunciat la situació.

Relacionat

Espanya colla: pretén que Andorra pagui un subsidi als residents que es quedin sense feina i tornin a casa

Comentaris

Trending