L’estació d’Arcalís va acumular gairebé 9,5 milions de pèrdues en sols quatre anys

Secnoa va sumar entre el 2013 i el 2016 una mitjana de gairebé 2,5 milions anuals de dèficit que ha portat a alertar el Tribunal de Comptes de la inviabilitat del projecte ordinenc

Comentaris

-
-
L’arribada de Saetde a l’estació d’Arcalís és molt més que un baló d’oxigen. És tot un flotador salvavides. Les xifres relatives a Secnoa, la societat comunal ordinenca que gestiona el camp de neu més longeu del Principat, referents al 2016 i que posa de relleu el Tribunal de Comptes en el seu darrer informe són del tot reveladores. “Els resultats negatius continuats de la societat i en tenir un fons de maniobra negatiu de 2,4 milions d’euros, fa que es pugui qüestionar la viabilitat de la societat si no disposa del suport del comú”. Poca broma: Arcalís va perdre gairebé 9,5 milions d’euros en sols quatre anys. Del 2013 al 2016 tots dos inclosos.

Les dades fetes públiques per l’organisme de fiscalització de les entitats públiques són d’allò més cruents en relació a Secnoa. El comú d’Ordino presentava a 31 de desembre en l’actiu del balanç, la valoració del cost de la inversió financera a la societat gestora del camp de neu per 6.764.209 euros. Si d’aquesta xifra s’hi descompta la depreciació acumulada superior als 6,5 milions d’euros, resulta, segons les dades del Tribunal de Comptes elaborades a partir de la informació facilitada pel comú que el valor net de Secnoa era el darrer dia del 2016 de tan sols 248.506 euros.

El valor net de la societat el darrer dia del 2016 era de només 248.506 euros segons l’organisme de fiscalització pública després d’una inversió financera comunal de 6,7 milions

L’informe de l’ens fiscalitzador continua explicant que “addicionalment a la inversió financera, el comú atorgà el 2015 a la societat un préstec participatiu de 1.250.000 euros, per un termini de 12 anys, dels quals dos són de carència i un interès fixat al tipus legal el meritament del qual es condiciona a l’obtenció d’un ‘cash flow’ positiu i, en cas contrari, es meritaran per la meitat”. En les conclusions i observacions fetes pel Tribunal de Comptes es deixava clar que era tal la situació de dificultat de la societat pública el darrer dia del 2016 que podia “qüestionar la recuperabilitat del préstec participatiu atorgat durant el 2015”.

El mateix informe també explica que la societat Secnoa “està suportant pèrdues continuades de 2.073 milers d’euros el 2016, de 2.781 milers d’euros el 2015, de 2.680 milers d’euros el 2014 i de 1.803 milers d’euros el 2013”, és a dir, més de 9,3 milions d’euros, “fent que es pugui qüestionar la viabilitat de la societat sense el suport del comú i, conseqüentment, la valoració per la qual figura comptabilitzada la inversió a l’actiu i la recuperabilitat del préstec participatiu atorgat”.

L’arribada de Saetde al camp de neu d’Ordino i l’assumpció del control de l’empresa explotadora és molt més que un baló d’oxigen, especialment per al comú de la parròquia

És clar, doncs, que l’aterratge de Saetde a Ordino ha de ser, de fet ho és, un salvador en tota regla. La mitja taronja, encara, de Grandvalira, la societat que explota des de fa més de sis dècades les pistes d’esquí de Grau Roig i del Pas de la Casa, ha de ser un clar revulsiu per a Arcalís. La injecció de Saetde hauria de permetre poder fer realitat les inversions fixades en el pla director, del tot necessàries per a l’estació des del punt de vista tècnic, d’imatge i de tota mena. Un pla director que d’haver-lo hagut d’assumir el Secnoa comunal hauria suposat una llosa constant per a la corporació ordinenca.

El telecabina de Tristaina

Malgrat que formalment encara no ha agafat el control de Secnoa, a la pràctica els rectors de Saetde ja s’han posat mans a l’obra, fins al punt, per exemple, que ja haurien encarregat el nou giny que hauria d’estrenar Arcalís l’hivern que ve. Potser no ben bé a l’inici de la temporada. Però sí no gaire més tard. Fonts de la companyia han assegurat que la idea és que el denominat telecabina de Tristaina pugui entrar en servei per Nadal. Les fonts properes a la companyia han estat més conservadores que l’entorn del comú, que va assegurar fa unes setmanes que la intenció era iniciar les obres el maig i que el nou equipament, l’estrella del pla director, podria estar en marxa el novembre.

De moment, representants dels nous accionistes majoritaris de Secnoa el que han fet és triar el model de telecabina i encarregar-lo. El giny enllaçarà la zona de l’Hortell amb la Coma, facilitant, per tant, l’accés als indrets més alts de l’estació. L’adquisició es va tancar fa unes setmanes a la fira Mountain Planet de Grenoble. El fabricant triat és un dels habituals dels ginys del Principat, de fet Doppelmayr és un dels pocs constructors de nivell d’aquest tipus d’infraestructures que hi ha arreu del món. El model triat té unes cabines altament confortables i faciliten poder veure les vistes ja que la major part de la góndola és feta amb un material transparent.

-

Relacionat

L’allargament de la temporada permet a Arcalís vendre els mateixos dies d'esquí que l'any passat
-

Relacionat

Pal-Arinsal s’independitza una mica més d’Arcalís i oferirà un forfet de temporada propi
-

Relacionat

La muntanya continua avisant: ara ‘purga de neu’ a la Portella d’Arcalís
-

Relacionat

Les estacions tanquen amb facturació rècord (i amb el permís d’Arcalís)
\'Operació Pascalís\': Viladomat fa el cop de força, Ordino respira, Encamp se\'n malfia, el Govern \'flipa\' i Canillo es trinxa

Relacionat

La comercialització del forfet ‘Pascalís’ enrareix més encara la relació entre Saetde i Ensisa

Comentaris

Trending