Les empreses de transport de viatgers asseguren estar adaptades a la zona de baixes emissions de Barcelona

Les companyies que ofereixen línies regulars a la capital catalana asseguren que tots els seus vehicles podran entrar a la ciutat

Cartell de la zona de baixes emissions.
Cartell de la zona de baixes emissions.

A partir del gener, a l’àrea metropolitana de Barcelona es començarà a vetar l’entrada d’aquells vehicles més contaminants dins del que es coneix com la Zona de Baixes Emissions. Un dels sectors que es pot veure afectat és el de transport de viatgers, però les companyies de bus que gestionen les línies regulars entre Andorra i la ciutat comptal asseguren que no els suposarà cap problema perquè tenen les flotes d’autocars ja adaptades en la seva gran majoria a les noves exigències.

La zona de baixes emissions afecta una àrea d’uns 95 quilòmetres quadrats que abasta la major part de Barcelona i espais d’altres municipis com L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues, Cornellà o Sant Adrià de Besòs. Principalment, engloba l’àmbit que queda dins de les dues rondes. Fins ara, en dies on la contaminació ambiental era elevada, es restringia l’accés dels vehicles més contaminants. A partir de gener, però, aquest vet serà ja permanent, entre les set del matí i les vuit del vespre.

Això, per tant, podria afectar les companyies de transports de viatgers que ofereixen el servei des d’Andorra cap a Barcelona. Les empreses, però, es mostren tranquil·les. És el cas d’Autocars Nadal, que fa el trajecte fins a l’estació de Sants i, després, cap a l’aeorport. El seu director, Bartumeu Gabriel, assegura que “amb els busos que tenim ara, no hi ha cap problema. Els renovem cada dos anys i els que hem comprat ara ja tenen la categoria d’Euro 6, la màxima del mercat”. Pel que fa als vehicles més antics de la companyia, que Gabriel remarca que tot i això ja tenen l’etiqueta d’Euro 4 i Euro 5, “els usem a Andorra”.

El director d’Autocars Nadal té clar que aquesta iniciativa que es farà a Barcelona arriba per quedar-se i, de fet, pot acabar ampliant-se a altres zones. “El procés és gran i també cal un canvi de mentalitat”, apunta, tot lamentant que, a vegades, “les normatives canvien més ràpidament del que es pot fer una renovació de busos”.

L’altra companyia que treballa cap a Barcelona és ALSA, via Alsina Graells. En aquest cas, els busos que surten d’Andorra arriben a l’estació del Nord. Fonts de l’empresa han explicat a Altaveu que “estem bastant preparats”, ja que “els vehicles que ens queden que siguin només Euro 3 són ben pocs i els destinarem a altres zones”. A més, es recorda que, pel que fa al transport professional, hi haurà una moratòria d’un any, fet que donarà temps a solucionar qualsevol problema: “Al 2021 no tindrem ja cap bus que no hi pugui entrar”.



L’ACA considera que hi haurà poca incidència pels vehicles del país

Des de l’Automòbil Club d’Andorra, es considera que l’afectació que pugui tenir la zona de baixes emissions per als vehicles andorrans no serà excessivament important. Així, el secretari general, Toni Sasplugas, posa en relleu que els darrers anys “s’ha fet una important renovació del parc automobilístic”. Tot i això, sí que s’entén necessari que des de Govern es parli amb l’ajuntament de Barcelona i la Generalitat per trobar la fórmula que garanteixi l’accés de vehicles amb placa del Principat dins la zona de baixes emissions.

Sasplugas recorda les dades del darrer informe IMACA revelen que “el parc mòbil més envellit del país és el de les furgonetes” i que “habitualment circulen només per Andorra”. Per tant, considera que “hi haurà poca incidència, amb les dades que tenim sobre la taula”. Ara bé, també té clar que, de cara l futur “ens hem de començar a acostumar que el transport privat s’anirà penalitzant” i apunta que “ja no és només unt ema de contaminació, també de mobilitat”.

Comentaris

Trending