El debat heliportuari, amb moments de certa tensió entre la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili i el cap de Govern, Toni Martí, ha tornat aquest dijous a la cambra parlamentària. Els responsables governamentals han explicat que justament aquest dimecres hi va haver una trobada entre Martí i Torres i els cònsols d’Escaldes, Trini Marín, i d’Encamp, Jordi Torres Arauz, per facilitar-los tota la documentació que es té fins ara sobre l’heliport de les Tresoles. I que aquest divendres es farà una reunió similar, també amb l’objectiu de lliurar tota la informació recollida fins ara, a la plataforma que s’oposa a l’equipament projectat i que el ministre ha defensat de cap a peus malgrat garantir, tant ell com Martí, que “si hi ha algun dubte” sobre la viabilitat i seguretat del projecte de les Tresoles el Govern el descartarà.
L’executiu encarregarà en breu a experts francesos independents l’estudi que pretenia de l’administració gala i no prendrà cap decisió sobre l’emplaçament fins a tenir aquest treball
La sorpresa, més enllà de l’anunci d’haver programat tot de reunions just quan hi havia previstes dues preguntes per a la sessió de control d’aquest dijous, ha estat el fet que Torres Falcó anunciés que l’aviació civil francesa ha descartat pronunciar-se sobre l’emplaçament inicialment triat pel Govern per ubicar-hi l’heliport nacional. El titular d’Ordenament Territorial ha explicat que el 23 d’abril l’executiu es va adreçar al ministeri francès encarregat dels transports amb l’objectiu de demanar la seva col·laboració en valorar els informes de què es disposen sobre les Tresoles.
La setmana passada, el dia 25 d’abril concretament, el mateix departament governamental francès hauria tramès una carta en què explica que “no és el seu rol fer informes de validació d’informes que ja s’han fet”, segons Torres Falcó, que ha afegit que el ministeri francès ha convidat el Govern a dirigir-se a una empresa independent experta en la qüestió. En aquest sentit, Toni Martí ha explicat que s’ha contactat amb l’ambaixada francesa per tal que els donin referències d’experts que puguin fer els treballs, ja que es vol que sigui des de França que es validin uns treballs fets ja sia a Andorra o a Espanya.
El ministre d’Ordenament, ferm defensor del projecte, i el cap de Govern revelen reunions amb els cònsols d’Escaldes i d’Encamp i, aquest divendres, amb la plataforma opositora
Gili ha posat sobre la taula els molts dubtes que genera el projecte i els molts interrogants que romanen sense respondre. I ha lamentat també el “secretisme” que està envoltant al seu entendre l’impuls de l’heliport nacional de les Tresoles alhora que retreia al Govern la seva poca capacitat o voluntat per voler escoltar la ciutadania i per tractar com a “ciutadans de segona” aquells que s’oposen al projecte. També ha criticat el paper excessivament passiu a parer seu que està tenint la cònsol major escaldenca, Trini Marín. Una passivitat que Toni Martí ha transformat en “prudència” alhora que ha negat que “hi hagi hagut cap secretisme”. El cap de Govern ha deixat clar que amb el que queda de legislatura és impossible que estigui fet l’heliport, sigui on sigui, i també ha assegurat que “no deixarem al proper Govern cap patata calenta”.
La parlamentària socialdemòcrata, que ha deixat entreveure en més d’una ocasió que el ministre potser té interès en què l’heliport es faci en territori encampadà, ha posat contra les cordes Torres Falcó quan li ha demanat si és que l’emplaçament analitzat fa un temps a la Comella no complia les condicions establertes. El ministre no ha tingut més remei que admetre que sí que complia els requisits però s’ha embolicat en intentar justificar perquè finalment es va descartar aquesta ubicació. Només ha encertat a insinuar que el comú havia en primer lloc oferts uns terrenys que després va descartar. Sí que ha admès, també, que “es va parlar amb el comú”. En tot cas, Torres Falcó té clar que “la millor ubicació seria un terreny pla al fons de la vall” i que això és pràcticament impossible de trobar.