Així doncs, Afers Socials i més concretament la nova àrea, ha realitzat 18 inspeccions el 2018 a les 21 guarderies ordinàries en funcionament que hi ha al Principat. Onze d'aquestes revisions pertanyen al pla de control i d'inspecció de centres socials i sociosanitaris, tres a sol·licituds d'obertura, tres a assessorament i una a atenció a queixes. Mentre que al 2017 l'àrea d'autorització, acreditació, inspecció social i sociosanitària només n'havia realitzat tres, les quals feien referència únicament a atenció a queixes.
Segons les fonts del ministeri d’Afers Socials, un cop es detecten els problemes a les guarderies, es lliura al centre una acta i un informe d'inspecció en els quals es detallen les deficiències constatades, les millores requerides i els terminis per a la seva execució. Aquests queden fixats en funció del risc que presenten les deficiències i de l'abast de les millores a realitzar.
Amb l'àrea vigent, creada per decret el 28 de juny del 2017, es revisen els locals, les instal·lacions i equipaments, les condicions de gestió i direcció del centre, la gestió dels recursos humans, l'atenció assistencial i la gestió interna de la qualitat. A més, per efectuar les activitats de control i inspecció ara ja s'aplica el mateix procediment que utilitzen els països de l'entorn europeu i els veïns, Espanya i França.
Més accions formatives i d'assessorament
Per altra banda, Afers Socials ha iniciat una línia d'accions formatives i d'assessorament adreçades als responsables de les guarderies. En concret, s'ha efectuat una sessió informativa sobre el programa IMPULS, el qual dóna suport en les guarderies ordinàries als infants que pateixen alguna dificultat en el seu desenvolupament i sobre el PACIP, és a dir, el Protocol d'Actuació en Casos d'Infants en Perill. El departament preveu continuar amb aquesta línia de treball, i alhora anar endegant altres accions destinades a la formació continuada dels professionals i a la planificació de l'atenció a la primera infància en les guarderies.
Comentaris