L’adjudicació del servei conjunt de recollida de residus urbans d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria va camí d’acabar als tribunals. El licitant que va quedar fora del concurs ha recorregut la decisió, de moment per la via administrativa, però està disposat a acudir a la Batllia si no se li fa cas. La unió temporal d’empreses (UTE) Feper-Altimir considera que hi ha prou vicis per tal que es declari la nul·litat o l’anul·labilitat de la concessió de la gestió de la recollida de les escombraries, que ha recaigut en la firma Pirinenca de Serveis. En el rerefons de tot plegat també hi ha una pugna entre socis i exsocis del Grup Heracles.
El 24 de novembre el comú de la capital va acordar adjudicar per vuit anys de durada l’esmentada concessió a Pirinenca de Serveis per un import anual de 856.389,59 euros amb impostos inclosos. Aquest cost es divideix entre els dos comuns que s’han posat d’acord per adjudicar conjuntament la gestió del servei, a raó de 636.239,59 euros en el cas de la corporació d’Andorra la Vella i, la resta, és a dir, 220.150 euros en el cas del comú lauredià. L’edicte que recull la resolució del concurs el va firmar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, el 30 de novembre. I el BOPA el va publicar una setmana després, el 7 de desembre.
La UTE Feper-Altimir va sol·licitar tot seguit la documentació relativa a l’adjudicació de la concessió. I, segons que ha pogut saber l’Altaveu, un dels motius que esgrimeix el licitant descartat per recórrer contra l’adjudicació de moment en seu administrativa és que la informació lliurada va ser molt parcial i, a més, facilitada molt poc abans que finalitzés el termini d’impugnació de la resolució del concurs nacional convocat. Feper, lligada a l’empresa L’Home del Sac, i Cartrons Ferralla i Empresa de Neteja Altimir SL, qüestionen l’adjudicació per múltiples vicis que l’haurien de portar a l’anul·lació.
En primer lloc, la UTE lamenta que no s’hagi motivat ni se’ls hagi fonamentat degudament el fet pel qual va quedar exclosa del tram final del concurs. Un dels fets que s’explica detalladament en el recurs administratiu, d’una trentena de pàgines, és que es retregui a la UTE que no ha detallat quants i quins contenidors pensa distribuir per Sant Julià per facilitar la recollida. En el recurs es recorda que una de les integrants de la UTE ja és la titular dels contenidors repartits per la parròquia i com que el concurs en cap cas no diu que s’hagin de renovar els equips els semblava clar que era evident quants i quins contenidors es distribuirien. De fet, ja estarien distribuïts. Un altre element prou greu des del punt de vista formal que hauria de fer nul el concurs seria, a parer de la UTE recurrent, que no es va constituir degudament la mesa de contractació per tal de decidir la resolució del concurs.
Més enllà dels arguments explicitats en el recurs i que la UTE considera suficients i prou greus per impugnar el concurs, hi ha altres circumstàncies que, evidentment, no s’expliciten en l’acció administrativa duta a terme, però que no poden passar per alt. Pirinenca de Serveis, la vencedora del concurs, l’adjudicatària de la concessió, té un vincle força directa amb Treballs Públics Armengol de la Massana. De la seva banda, Cartrons Ferralla i Empresa de Neteja Altimir està relacionada també clarament amb Cevalls i altres firmes que es mouen al seu entorn.
És de domini públic que Treballs Públics Armengol i Cevalls van ser dues de les tres firmes-capçalera que van constituir el que havia de ser el principal grup constructiu, amb diferència, del Principat. El Grup Heracles. Hores d’ara Cevalls ja no forma part del conglomerat constructiu, que no passa pel seu millor moment i ha tingut moltes dificultats per la seva incursió empresarial a l’Estat espanyol. La sortida de Cevalls, liderat per Antoni Armengol Parra, un dels socis fundadors d’Altimir segons el registre de societats, va ser forçada. No pas a bones. I accionistes i exaccionistes del Grup Heracles mantenen plets judicials oberts, justament, per la forma com es va trencar la relació.
Comentaris