L’abstenció és la primera vencedora de les comunals excepte a Canillo i Escaldes

La participació s’enfonsa a la Massana i a Andorra la Vella ni la meitat dels electors no acudeixen a les urnes

Tot i que ha costat que s'animés, la participació a Escaldes ha estat de les bones.
L’abstenció ha estat la primera gran triomfadora de la nit. La participació ha caigut de manera estrepitosa en la immensa majoria de parròquies, essent a la Massana on la davallada ha tocat fons. El fet que només hagi concorregut una candidatura als comicis ha portat 300 persones menys a les urnes respecte de fa quatre anys, tot hi haver un creixement de l’electorat. Només Escaldes i sobretot Canillo s’han salvat de la reculada. Percentualment, però, on més electors han votat ha estat a Ordino.

En global, el retrocés de la participació ha estat de 4,27 punts. Només 15.722 dels 27.283 electors que estaven cridats a votar ho han fet, el que suposa un 56,5% de la participació. Només hi ha hagut una parròquia, la d’Andorra la Vella, on no s’ha aconseguit arribar a la meitat dels electors que hagin anat a dipositar el seu vot a l’urna. Amb una davallada del 4,24%, a la capital del país sols haurien votat 4.027 persones, el que suposa un percentatge del 48,85%. 



El clima electoral, el fet que hi hagués sobre el paper molta pugna tant a Ordino com a Escaldes, i la circumstància que després de dos conteses ara finalment a Canillo poguessin triar han fet que en aquestes tres parròquies hi hagi hagut més moviment de participació. Percentualment, el creixement ha estat molt elevat a Canillo, amb una puja del 8,5%. Però també és molt significatiu el fet que el 58,15% dels electors hagin votat a Escaldes, un percentatge lleugerament, molt lleugerament superior al 2015 ( 0,31%).

Els comportaments a Sant Julià i a Encamp haurien estat dins de la tendència de caiguda al tomb del 4%. De fet, aquest mateix percentatge de davallada és el que s’ha donat a Andorra la Vella, el que passa és que a la capital la participació global no ha arribat al 50%, s’ha quedat al 48,85%. I on l’enfonsament ha estat molt brutal ha estat a la Massana, com s’ha dit. La reculada és de pràcticament 18 punts. Els 1.598 electors que han acudit a les urnes representen el 51,13% de participació.



El ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, ha lamentat la “baixada significativa de la participació” i ha afirmat que “hauríem de pensar” com poder introduir elements en la ciutadania per frenar la caiguda. “És habitual que hi hagi un diferencial negatiu respecte de les generals”, però de cita electoral comunal en cita electoral comunal, el descens és molt preocupant. Jover ha atribuït la baixada al fet que hi havia una sola llista a la Massana, hi hauria arrossegat cap avall tot plegat. No ha referit però el portaveu governamental que fa quatre anys era a Canillo on també hi havia una sola candidatura.

El portaveu de l’executiu ha afirmat que els comuns que sortint d’aquests comicis hauran de fer un esforç per explicar la importància de les institucions parroquials. “Fer pedagogia”, ha dit Jover, que ha recordat que el comuns són poders locals “amb moltes més competències” que les suposades institucions equivalents dels països de l’entorn.