La Unió Hotelera planteja deixar la confederació empresarial en considerar excessiva la quota que aplica

La patronal que agrupa molts dels establiments hotelers del país lamenta la situació des del 2012 davant el cas omís d’una CEA que tot fa pensar que el 2019 apujarà la contribució

-
La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) fa temps que avisa la Confederació Empresarial (CEA). La quota que li aplica l’agrupació patronal és excessiva. I més es preveu que ho sigui durant el 2019. Davant d’aquesta situació, el col·lectiu que aglutina bona part dels establiments hotelers del país pot estar davant el darrer mes i mig de pertinença a la confederació ara liderada per Gerard Cadena, que aquests dies treu pit entre Brussel·les i Guatemala.

La patronal hotelera ja va demanar a mitjan 2012 a la CEA que apliqués una reducció de la despesa i, en conseqüència, que reduís, també, la quota que es fa abonar als confederats. No hi va haver manera i la situació ha anat in crescendo. Aquest 2018 la sol·licitud s’ha tornat a repetir. Segons fonts de l’UHA, l’entitat va enviar el 31 d’octubre una nova carta a la confederació ara presidida per Cadena on manifestava de forma més ferma i decidida encara el seu malestar per la no reducció de les despeses de funcionament. La resposta de la CEA, que va arribar tot just vuit o nou dies després no només no va ser la que s’esperava la patronal hotelera. És que, a més a més, tot fa pensar que l’aportació que s’exigeix s’incrementarà. 

Les fonts consultades han assegurat que la quota demanada per aquest 2018 ha estat de 8.469,75 cèntims, una quantitat que es considera més que notable i que va, en gran mesura, a suportar despeses generals que serien relativament fàcils de controlar i de reduir. Però aquesta situació no s’està donant. Més aviat el contrari. La UHA està d’allò més preocupada per l’augment pressupostari que preveu que aprova la CEA i que, necessàriament segons les fonts, comportarà un increment de les quotes a satisfer pels afiliats.

Davant d’aquest escenari, la patronal actualment presidida per Carles Ramos, té molt clar que la situació no es pot sostenir i que cal prendre mesures. De fet, la junta és majoritàriament partidària de trencar peres i acordar la baixa com a associat de la CEA a partir de l’1 de gener. No obstant, consideren millor que la decisió última l’adoptin els associats, els afiliats a la patronal hotelera, que al cap i a la fi és el que li donen forma i vida. D’aquí que en menys d’un mes se sotmetrà a votació en una assemblea general extraordinària de la UHA la ‘desconnexió’ amb la CEA.