L’acord amb la Unió Europea (UE) molt probablement no es tancarà aquesta legislatura, ni en el cas que la legislatura arribi fins al terme previst, entre el primer i el segon trimestre del 2019. Els dirigents europeus, segons que han indicat fonts parlamentàries, ja haurien avisat que per molta feina que es faci, d’acord no se’n tancarà cap fins que primer no s’hagi resolt una qüestió que per a Brussel·les és infinitament molt més cabdal: la desconnexió del Regne Unit.
El ‘Brexit’ ha posat potes enlaire les relacions internacionals en l’Europa actual. I fins que Londres i Brussel·les no ho hagin resolt tot. I tot molt dir tot, des dels grans temes fins als serrells més petits, la UE no abordarà cap altra qüestió. Ni tan sols l’encaix dels petits estats, per molt mal de cap que els pugui representar. D’aquí, entre altres coses, que Toni Martí respiri més tranquil alhora de buscar un recanvi a Gilbert Saboya. Perquè la feina es continuarà fent. Però a un ritme més pausat o, com a mínim, sabent que no tindrà uns efectes immediats.
Les fonts parlamentàries consultades han indicat que la UE ha fet saber les seves intencions només de paraula. Que no ho ha posat per escrit. Altres fonts han deixat clar, també, que el marge de maniobra que Brussel·les permetrà a Andorra és més aviat poc. Segons els càlculs que es fan, la situació generada pel ‘Brexit’ no s’haurà aclarit abans del 2019. I no serà entre el 2019 i el 2020 que es podria donar per tancat un primer document complet que estableixi el marc d’encaix i relació de la UE amb Andorra, San Marino i Mònaco.
Aquest document, però, no hauria de ser ni tan sols l’acord definitiu. Aquell que Martí s’ha compromès a portar a referèndum. Per tant, i anant bé, no sembla probable que els ciutadans siguin convocats a votar en aquest sentit abans del 2020. I, en tot cas i de ben segur, fins a la propera legislatura parlamentària andorrana.
Comentaris